Sök

Kivra-grundarens sämsta tips: "Att maximera värdet på bolaget"

Kivra

Stefan Krook, vd på Kivra.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Stefan Krook berättar i Breakits nya helgserie om sina viktigaste lärdomar och tuffaste beslut.

Entreprenörer och techledare är vana att intervjua andra. I ett nytt format på Breakit ställer vi i stället dem mot väggen. Först ut att svara på våra frågor är Glocalnet- och Kivra-grundaren Stefan Krook.

1. Vad gör ditt företag/företaget du jobbar på?

“Kivra leder en av de största digitala förflyttningarna i Sverige just nu. Vi ställer om all viktig post – det vill säga inte reklam men brev från myndigheter, banker, försäkringsbolag – till digital post som du likt en internetbank kommer åt via webb eller app med hjälp av Mobilt BankID.”

2. Beskriv dig själv som ledare med fem ord.

“Delegerande, långsiktig, ärlig, öppen, omtänksam om jag får välja fem ord som jag själv skulle lägga i den positiva vågskålen.”

3. Vad har varit din största utmaning hittills?

“Hösten 2000 då vi ställde in rekryteringen av min efterträdare som vd på Glocalnet, för att det helt enkelt inte var läge att göra det ledarbytet som jag önskade då bolagets förlusttakt peakade, pengarna skulle vara slut på nyåret 2001 och det var fullkomliga istider att resa nytt kapital till IT- och telekombolag.”

4. Vilka företagsledare inspireras du INTE av?

“De som är kortsiktiga, enögt vinstmaximerande och oempatiska.”

5. Vad är den viktigaste lärdomen du önskat att du vetat innan du drog igång Kivra?

“Att senioritet och erfarenhet inte kan ersätta fullt fokus på uppgiften. I ett läge hade hela Kivras styrelse bytt roller och blivit ledning. Det var ett fantastiskt gäng men jag själv och alla andra hade andra åtaganden och kunde initialt inte ge fullt fokus. Vi var flera startuperfarna personer som var vana vid det ‘normala’ – att startups har för lite erfarenhet i ledningen. Men när vi var flera som hade kloka tankar och idéer men inte kunde ge det 100-procentiga fokus som krävs för att bryta igenom och skapa verklig förändring och framgång, då fick vi tänka om och inse att vi begått ett nytt misstag. Laget var feldimensionerat.”

6. Vad är det sämsta rådet du har fått som entreprenör/ledare?

“Att försöka maximera värderingen på ditt bolag i samband med kapitalanskaffningar. En kapitalanskaffning är inte en slutstation, det är ett avsteg på hela din framtida resa. Det är alltid viktigare att försöka få med rätt ägare.”

7. Vad är den mest lyckade förändringen du genomfört och varför funkade det?

“Omställningen av Glocalnet från ett teknikorienterat bolag till ett marknadsorienterat. Vi var transparenta med de förutsättningar som ändrats som gjorde att det var nya bullar som gällde. Vi kommunicerade mycket kring det som förenade det gamla med det nya, till exempel uppstickarandan, inställningen att ingenting är omöjligt och att vi ville skapa positiv förändring. Sedan blev vi första kunden till grundarna av LynxEye, en idag världsledande varumärkesbyrå. Som en del av helheten fick grundarna dela kontor med oss och även anställa fem till sex personer som delade vårt kontor. Att ha deras kunskap nära gav oss snabbt en kritisk massa av det tänk vi inte hade innan. Kritisk massa är viktigt i all förändring.”

8. … och den minst lyckade?

“Oj, nu har jag varit entreprenör i 20 år. Att vara entreprenör innebär ofta att man vill skapa förändring vilket vi alla vet är svårt. Men att misslyckas snabbt och litet och lära för att kunna ta omtag är ju det man vill, så minst lyckat är väl då man försökt få till förändring, satsat hårt och till slut fått inse att det inte kommer gå… Ja, det får väl vara de första Glocalnet-åren då vi var Europapionjärer på IP-telefoni. Tyvärr var det före det gick att framgångsrikt kommersialisera vilket till slut tvingade oss att ställa om och ledde just till den framgångsrika omställningen jag talade om.”

9. Scenario: Ni har lanserat i ett nytt land för tre år sedan men affären har fortfarande inte lyft. Ni har försökt managementkonsulter, strukturerat om organisationen tre gånger och rekryterat fler säljare. Lägger du ner, sparkar landschefen eller avgår själv?

“Jag kan svara något klatchigt som ‘troligtvis båda’ men sanningen är att jag behöver väldigt mycket mer information om vad som hänt för att kunna svara.”

10. Vad är det svåraste beslutet du behövt fatta i din entreprenörsresa/karriär?

“Jag var 28 år när Glocalnets gamla affärsplan inte kunde finansieras i början av 2001. Att be 17 duktiga och lojala kollegor sluta var det värsta beslut jag tvingats fatta och det mådde jag dåligt över i ett år.”

11. Hur reagerar du på negativ stress och när hände det senast?

“Jag har en vilja att vara trevlig mot alla men i dessa situationer kommer mina otrevliga sidor fram. Jag vill lösa knuten till stressen och främst de som inte är en del av lösningen till att lösa det stressfulla kan då få möta den ocharmige Stefan som helt enkelt inte orkar vara trevlig utan bara tänker på det som ska lösa upp stressituationen. Självklart försöker jag dölja min stress och vara ‘trevlig men kort’ men tyvärr lyckas jag inte alltid.”

12. Scenario: 2017 blir första året du plockar ut miljonvinst. Vad blir det första du köper?

“Bubbel: Champagne och Goda Bubblor till hem, kontor och styrelse.”

13. Ni har precis satt ett stort rekord, hur firar ni?

“Det kan nog bli lite bubblor igen. Om tidigt på dagen fokus på Goda Bubblor som är alkoholfritt och ekologiskt mousserande vin.”

14. Vad oroar du dig mest för i jobbet?

“IT-säkerhet. Du kan inte hitta en riktig expert på området som inte bekräftar att 100 procent säkerhet inte går att uppnå i en uppkopplad värld. Vår uppgift är att ständigt ligga före och alltid säkerställa att även ett hackerangrepp endast leder till en ointressant återvändsgränd för hackaren. IT-säkerhetsarbetet blir aldrig klart utan kommer alltid vara en utmaning som kräver fokus, innovation och arbete i världsklass varje dag. Så det är något som ’oroar’ mig, eller annorlunda uttryckt alltid finns med mig i bakhuvudet. Se det lite som skaderisken för en elitidrottare. Hur mycket du än jobbar förebyggande så förtjänar det lite oro i teamet runt omkring stjärnan och inte minst hos coachen som väl är lite av min roll.”

15. Vad är den största utmaningen framåt för er?

“I Sverige är det fortsatt innovation. Utomlands att knäcka den ‘hönan och ägget’-utmaning vi gjort i Sverige, det vill säga att skaffa avsändare så att vi kan bli en relevant tjänst för användare, parallellt med att skaffa användare så att vi är relevanta för avsändare.”

16. Vad gör du om tio år?

“Kanske får jag äran att bli ordförande en vacker dag i Kivra och kanske har jag fortsatt förtroende att vara ordförande för Stiftelsen GoodCause som driver GodEl och GodFond. Troligtvis har jag investerat i ett antal startups som jag tycker är spännande att följa.”

17. Vem skulle du vilja se in en sån här intervju – och vad vill du veta?

“Bill Gates om vi tänker globalt. Daniel Ek om vi tänker direkt koppling till det svenska tech-undret. Om Daniel, så skulle jag vilja få hans recept på en initialt entreprenöriellt seniorare drömpartner, vilket jag gissar är Martins alla goda sidor.”

Läs mer