Regeringens svar till KNC Miner: Elskatten är en prioriterad fråga

Breakit - Regeringens svar till KNC Miner: Elskatten är en prioriterad fråga

Sara Lindmark

Reporter

Elskatten för datahallar är en prioriterad fråga för regeringen. Det säger Charlotte Svensson, statssekreterare hos finansminister Magdalena Andersson.

Allt fler internationella techbolag väljer att placera sina datahallar i Norrbotten. Facebooks första datacenter utanför USA hamnade i Luleå. Det brittiska dataföretaget Hydro66 och det svenska bitcoinbolaget KNC Miner har byggt datacenter i Boden.

Efter gruvorna och stålet växer alltså en ny näring fram i norra Sverige i digitaliseringens tidevarv.

Det stora hotet mot tillväxten är, enligt bolagen bakom datahallarna, den svenska elskatten. Apple ska bygga datahallar för 14 miljarder kronor i Danmark och och Google har redan etablerat sig i Finland. I båda våra grannländer är elskatten lägre vilket rimligen påverkar techjättarnas beslut.

KNC Miner tog tidigare i år in 125 miljoner kronor i finansiering från bland annat den amerikanska riskkapitaljätten Accel. Då kunde Breakit berätta att pengarna skulle användas till att bygga nya datahallar. Men som det ser ut idag är det långt ifrån säkert att valet kommer att falla på Boden och Sverige.

”Vi vill inte flytta, men för oss står det mellan att stanna i Sverige och betala mer eller flytta hallarna till Finland och betala mindre. Där har de en skattereduktion för datacenter”, har Sam Cole tidigare sagt.

Tillverkande företag och utvinnare av mineraler har en elskatt på 0.5 öre per kWh. Företag i tjänstesektorn i norra Sverige betalar däremot 19 öre per kWh i skatt.

Anne Graf arbetar som kommuniktionsansvarig för The Node Pole som är ett samarbetsprojekt mellan Luleå, Piteå och Boden. Syftet med organisationen är att marknadsföra Norrbotten som etableringsort för elintensiv verksamhet.

“Vi tycker att vi ska få konkurrera på lika villkor som de andra nordiska länderna. Därför hyser vi stora förhoppningar om att den svenska regeringen kommer att åtgärda den här snedvridna konkurrenssituationen som råder just nu”, säger hon.

I somras tillsattes en utredning som ska se över skattesystemet för el. Charlotte Svensson, statssekreterare hos finansminister Magdalena Andersson, skriver i en kommentar till Breakit att regeringen känner till frågan väl.

“Vi hoppas att utredningen kommer fram med bra förslag och sedan kan vi lägga förslag utifrån deras analys. Självklart ska vi göra allt vi kan för att företag ska etablera sig i Sverige. Sverige är väldigt väl lämpat för den här typen av verksamhet: vi har kyla, vi har plats, vi har överskott på energi och vi har kompetensen. Så det här är prioriterat för regeringen”.

Förslaget från utredningen ska presenteras i början av oktober.

Läs fler artiklar
LÄS MER