Glöm slakterierna – New Harvest vill att du äter odlat kött

New Harvest Mattech
Glöm slakterierna – New Harvest vill att du äter odlat kött

Erin Kim. (Genrebild kött). Foto: Towe Boström/ Janerik Henriksson / TT /

Towe Boström

Reporter

Köttet du äter behöver nödvändigtvis inte komma från ett levande djur.
Därför satsar forskarna på att odla ditt kött.
"Det är lättare att förändra tekniken än folks beteende", säger Erin Kim från forskningsinstitutet New Harvest.

Visst vore det konstigt att äta ägg som inte kommer från en höna? Vad sägs då om att äta kött där inget djur har slaktats i processen? 

Breakit har träffat Erin Kim som är kommunikationsansvarig för New Harvest, ett icke vinstdrivande forskningsinstitut i USA. De finansierarar och forskar på produkter som kan ta fram mjölk och kött utan djur.

"Det här är inte en teknik att vara rädd för, det är någon som borde omfamnas och som fyller ett syfte", säger Erin Kim. 

Genom att använda vävnadsteknik och syntetisk biologi kan forskarna ta fram konstgjort kött. Exempelvis odla en burgare genom att använda sig av stamceller. Man skulle kunna säga att forskarna lurar cellerna att tro att de befinner sig i en djurkropp. 

Ett exempel på företag som satsar på just detta är Memphis Meat i San Francisco. Under förra året tog de fram köttbullar som tillverkats i ett labb, genom att odla muskelvävnad från kor. Memphis Meat har även tagit fram labb-odlad anka. 

Erin Kim säger att många i dag är medvetna om att köttproduktion är skadligt för miljön, och att vi måste hitta nya lösningar för att nå ett hållbart samhälle i takt med att befolkningen ökar. 

"Det är lättare att förändra tekniken än folks beteende", säger Erin Kim. 

Hon menar att utvecklingen går framåt, men inte så snabbt som hon önskar och i dag är tillverkningsprocessen dyr och krävande. Produktionen skulle exempelvis kunna ske i en bioreaktor, och påminna lite om processen i ett bryggeri. 

Erin Kim menar att det är svårt att få stöd för forskningen och det är därför New Harvest finns, som finansieras av över 550 privata investerare världen över. 

Underlaget kan sedan användas för att informera allmänheten eller delas med företag som vill satsa på produktionen. 

Flera företag har sagt att de kan ha en produkt för konsumenter på marknaden inom några år. Erin Kim menar i sin tur att branschen kommer att få fart när de större företagen och köttjättarna ger sig in i leken och förändrar spelplanen.  

"De stora företagen vill hålla sig uppdaterade, precis som oljebolagen som söker förnybar energi". 

New Harvest har börjat söka kontakt med större aktörer och Erin Kim tror att de kommer att börja visa större intresse i takt med att forskningen går framåt.  

"Små startups är bra och vi önskar dem all lycka, men jag tror att resurserna och erfarenheterna som de större köttföretagen har skulle förändra spelplanen". 

New Harvest utelsuter inte att de satsar på forskning i Sverige. 

"Det finns gott om möjligheter för Sverige att steppa upp, jag är säker på att det finns forskare här som har kunskaper som kan användas", säger Erin Kim. 

Läs fler artiklar
LÄS MER