Elon Musk gör slut med Trump

Elon Musk gör slut med Trump

Finwire / Breakit

Det uppsagda Parisavtalet blev droppen.

Nu är det bestämt att USA ska dra sig ur Parisavtalet mot klimatförändringar. Det meddelade president Donald Trump på torsdagskvällen och det blev starka reaktioner från många håll.

Tesla-grundaren Elon Musk hade redan för några dagar sedan sagt att han tänker sluta som rådgivare till Trump om USA drar sig ur klimatavtalet och så blir även fallet.

"Lämnar presidentrådet. Klimatförändringarna är verkliga. Att lämna Paris är inte bra för Amerika eller världen", twittrade Musk. Han pekar även på att Kina under klimatavtalet åtagit sig att producera lika mycket ren el 2030 som USA gör från samtliga energikällor idag.

En annan som hoppar av som Donald Trumps rådgivare är Disneys vd Bob Iger.

"Som en princip har jag avgått från presidentens råd över #ParisAgreement återkallelsen", skrev han i en tweet.

Intels vd Brian Krzanich och IBM-chefen Virginia Rometty har däremot meddelat att de fortsätter som rådgivare till Trump.

Bortsett från Trumps rådgivare inom näringslivet har det varit en hel rad med kommentarer från olika höga företagschefer. Bland annat Facebook-chefen Mark Zuckerberg, Goldman Sachs vd Lloyd Blankfein, GE-chefen Jeff Immelt och Twitters vd Jack Dorsey har beklagat beslutet. Apples vd Tim Cook säger att han bara några dagar före beslutet försökt övertyga Trump om att inte dra sig ur klimatavtalet men att det inte var tillräckligt.

En som däremot snabbt ställde sig på Trumps sida är oljemagnaten T. Boone Pickens som menar att Parisavtalet är ännu en dålig uppgörelse som förhandlades fram av Obama-administrationen.

"Amerika borde applådera president Trumps beslut att dra sig ur", skriver han på den egna hemsidan.

Läs fler artiklar
LÄS MER