Jeremie Poirier: Därför skulle jag vilja prova på att vara Hillary Clinton

17 frågorMalmö startups

Breakit

Breakit

Möt Jeremie Poirier, som driver organisationen Malmö Startups, i veckans upplaga av "17 frågor".

1. Vad sysslar du med?

"Jag cyklar runt Malmö, Lund och Helsingborg och träffar entreprenörer som jobbar för att förbättra nästan alla industrier från e-handel och hälsa till computer vision och cleantech. Resten av min tid spenderar jag med att fundera på hur man kan skapa ett ännu bättre ekosystem för startups i södra Sverige."

2. Om du inte gjorde det du gör, vad skulle du göra då?

"Jag skulle vara en astronaut. Men jag hatar trånga utrymmen så risken finns att jag hade varit ganska kass."

3. Vilken uppfinning ser du mest fram emot?

"Jag ser mer fram emot att uppfinningar som redan finns blir mer mainstream, både för miljön och för privata intressen. Orbital Systems superdusch till exempel. En sån skulle jag gärna ha, då skulle jag kunna duscha hur länge jag vill utan att hamna i onåd med frun."

4. Vilket beteende tål du verkligen inte?

"När människor söker bekräftelse och inflytande utan ett syfte, utan endast för att uppfylla narcissistiska önskningar. Att söka erkännande bara för att vara känd."

5. Hur mår du just nu?

"Bra. Det är mycket som händer just nu, nästa vecka kör vi Skånes största startup event här i Malmö, Startup Live! Det ska bli riktigt kul."

6. Vilken är din största bragd någonsin?

"Att jag på något sätt lyckades övertala min hustru att gifta sig med mig. Ibland känns det obegripligt."

7. Om du fick välja att leva som en annan person, vem skulle det vara?

"Utan att bli politisk så skulle jag svara Hillary Clinton. Under sin karriär har hon blivit sparkad på om och om igen, men hon kommer ändå alltid tillbaka starkare och mer beslutsam än tidigare. Hon måste ha en motståndskraft som få andra, det hade varit intressant att få en inblick i det."

8. Vilka är dina favoritinnovationer/uppfinningar?

"Toaletter. Jag spenderade precis några veckor i Japan och innan dess så visste jag inte att en människa kan ha en sån intim relation med en toalett. Det var en vacker upplevelse. Magisk."

9. När är du som mest produktiv?

"Mellan 05:30-08:30 och 19:30-23:00. Ganska hemska tider egentligen."

10. Vilka fiktiva förebilder har du?

"Med inspiration från en vis man, det vill säga Matthew McConaughey, så är min förebild mig själv om ett decennium. Den personen är mer generös, en bättre make, och ännu bättre på sitt jobb. Det går inte att säga med övertygelse att man uppnått detta, men det är ändå något som jag tycker är viktigt att sträva mot. Hade förmodligen sagt samma sak om tio år, om mitt klokare jag inte hade kommit på ett klokare svar."

11. Om du hade 10 miljoner kronor, vilket/vilka bolag skulle du investera i då?

"Då skulle jag lägga tre miljoner i tre olika bolag. Får man spara en miljon till lösgodis?

Först hade jag lagt tre miljoner i Hoofstep. De nischar sig inom hästindustrin och använder AI för att analysera hästars rörelse, hälsa och beteende. Hästindustrin är annars lite förbisedd av techscenen, men det är en extremt kapitalstark industri där man dessutom inte har sett mycket innovation hittills.

Sen hade jag gått vidare till Lundabolaget Gedea Biotech. Det är ett femtech-bolag med ett grymt team på sex personer och lika många PhDs som utvecklar en mer effektiv och säkrare behandling av intimhälsa.

Slutligen hade jag kört in tre miljoner i Minc-bolaget Animus Home. De har utvecklat en smidig lösning som sammankopplar alla hemmets uppkopplade enheter i en enda app. Jag har några uppkopplade prylar själv så jag vet av erfarenhet att deras produkt verkligen behövs."

12. När gjorde du bort dig rejält senast, och hur?

"Tyvärr blir jag sällan generad, inte ens när jag kanske borde bli det. Men om endast 10 av 500 pers i publiken skrattar när jag drar ett skämt från scen tänker jag att skämtet var för de 10 personerna snarare än de 490 som inte tyckte det var så kul."

13. Vilken techkändis vill du absolut inte fira midsommar/jul med?

"Jag hade inte velat fira jul eller midsommar med någon techkändis över huvud taget, det gör jag med mina närmaste. Äter middag gör jag däremot gärna med någon som kan uppfattas som en fiende lika väl som min bästa vän. Det låter klyschigt men jag tror på dialog, även om man inte kan komma lika bra överens med alla. Utan dialog görs inga framsteg."

14. Vilken pryl tar du alltid med dig på semester?

"En väskvägningspryl, eller minivåg. Om det nu heter så?"

15. Vad är utmärkande för personer som du gillar att umgås med?

"Man kan väl särskilja två drag. Det första är att man inte är rädd för att jobba hårt, och samtidigt vågar utmana normen och lyckas hitta en formel som funkar för en själv. Framgång kommer inte från en 8 timmars arbetsdag utan från en livsstil."

"Sen tycker jag det är viktigt med pay it forward från dag ett. Ingen gör karriär eller går genom livet själva, jag gillar människor som förstår det och inte använder “jag är för upptagen” som ursäkt utan istället aktivt hjälper andra."

16. Vilken enskild egenskap skulle du helst vilja ha?

"Viljan att träna. Bara att tänka på det är ansträngande."

17. Hur skulle du helst dö?

"Jag är öppen för att utforska möjligheterna, det är inte så att jag kommer att komma ihåg vad som hände ändå!"

Läs mer