Sök

Plotagon värderas till 85 miljoner - Ara Abrahamian in som delägare

Plotagon

Kollage: filmer gjorda och upplagda på Plotagon

Sanna Wolf-Watz

Sanna Wolf-Watz

Webbredaktör

Det svenska filmtechbolaget Plotagon värderas till 85 miljoner kronor och har fått in den tidigare världsmästaren i brottning, Ara Abrahamian, som delägare.

Plotagon är appen där användare utan kunskaper i animation kan göra egna filmer med 3d-figurer, genom att skriva in vad de vill ska hända på skärmen. De senaste månaderna har företaget i flera rundor tagit in närmare 30 miljoner kronor från investerare, vars identitet tidigare inte har varit.

Den senaste värderingen är på 85 miljoner kronor.

Pengarna ska användas till att marknadsföra appen och starta samarbeten för ta sig in på nya marknader.

Philip Edner är vd för Plotagon. Han säger att bolaget också ska anställa fem personer under sommaren.

“Det handlar mest om programmerare och folk på marknadssidan. Nu börjar produkten bli så pass klar att vi satsar på att ta ut den på marknaden ordentligt under hösten”, säger han.

I dagsläget finns tjänsten bara på engelska och huvudfokus ligger på engelsktalande länder. Enligt Philip Edner är 75 procent av Plotagons befintliga användare, som nu uppgår till "några hundra tusen", från USA och England.

“Vi tittar på möjligheterna i New York och San Francisco. Kanske Los Angeles eftersom vi håller på med film”, säger Philip Edner.

Under våren tog bolaget in pengar från så olika investerare som affärsängeln Pontus Bonnier och tidigare världsmästaren Ara Abrahamian. Även den amerikanska investeringsfirman Allegro Investment Fund och försäkringsbolaget Axa IM:s vd André Rossi har investerat stora belopp.

“Vi är ganska ensamma om det som vi gör. Vi har ansökt om fyra patent, så om det slår igenom är det spännande att vara med”, säger Philip Edner.

Men animerad film är inte det enda företaget kommer att satsa på framöver. Plotagon ska också bli mer socialt.

“Vi började med att vi skulle göra film. Sedan kom vi på att det var kul att kunna göra en egen figur som liknar en själv och den blev jättepopulär. Nu ska vi förbättra den tekniken och göra om så att när du kommer in i plotagonvärlden skapar du en plotagonkopia av dig själv. Sedan kan du göra filmer och skicka till dina vänner”, säger Philip Edner.

Läs mer