Affär i Zound Industries rycker närmare – kan säljas utanför börsen

Zound industries
Affär i Zound Industries rycker närmare – kan säljas utanför börsen

Tommy Jacobson, styrelseordförande och storägare i Zound Industries.

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Zound Industries kan vara på väg att säljas. Men hörlursbolagets ödesavtal med Marshall hotar en potentiell miljardaffär.

Hörlurstillverkaren Zound Industries är en verklig försäljningssuccé. Förra året omsatte bolaget 1041 miljoner kronor – en ökning med 38 procent jämfört med 2015. Resultatet drogs dock ner på grund av en misslyckas satsning på tillverkning av en egen mobiltelefon vilket gjorde att resultatet efter finansiella poster slutade på 17 miljoner kronor.

Men den starka försäljningstillväxten gör ändå Zound till ett attraktivt uppköpsobjekt och en affär kan nu vara under uppsegling. Enligt flera av varandra oberoende källor har bolaget kontaktats av minst en potentiell budgivare. Någon officiell prislapp finns inte på Zound men externa värderingar indikerar ett pris på över 2 miljarder kronor.

Det är dock oklart om det handlar om ett formellt skriftligt bud som kommit in till styrelsen. Zounds styrelseordförande och storägare Tommy Jacobson dementerar att så är fallet:

“Jag känner inte till något bud på Zound”, skriver han i en kommentar till Breakit.

Sedan tidigare är det känt att Zound anlitat investmentbanken Carnegie för att förbereda en försäljning av bolaget. Enligt Breakits källor har Carnegie fortfarande det uppdraget men processen sinkas av att Tommy Jacobson fortfarande inte lyckats få till ett nytt avtal med sin i särklass viktigaste partner, brittiska Marshall.

Över 700 miljoner kronor av Zounds försäljning kommer via Marshall men avtalet med britterna löper ut 2020. För att Carnegie ska kunna lotsa företaget till börsen eller sälja det krävs att ett nytt långsiktigt avtal finns på plats. Tommy Jacobson har tidigare sagt att ett nytt avtal måste löpa över minst 15 år.

Redan i september förra året uppgav Tommy Jacobson att han “inom kort” hoppades presentera ett nytt avtal. Chefen för Marshall, Jonathan Ellery, har också varit ute och försäkrat att han “ser fram emot ett långt och framgångsrikt framtid i samarbete med Zound Industries”.

Zound grundades 2008 av Erik Petersen, Andreas ”Byske” Enquist, Marcus von Euler, Konrad Bergström, Niklas Berg, Oscar Axhede, Vincent Skoglund och Kenneth Schönborg. 

Tommy Jacobson äger via sina investmentbolag och Zenith runt 15 procent av aktierna i Zound. Andra storägare är franska riskkapitalbolaget Time for Growth och svenska telekomjätten Telia. 

Läs fler artiklar
LÄS MER