Virkesbörsen vill kränga virke på nätet – får in flis från investerare

Virkesbörsen
Virkesbörsen vill kränga virke på nätet – får in flis från investerare

Virkesbörsens team: Per Hedberg, Fredrik Stockman, Adam Aljaraidah och Tim Davis.

Towe Boström

Reporter

Virkesbranschen är svåröverskådlig – och det tänker Virkesbörsen ändra på.
Nu har man tagit in totalt 4,5 miljoner kronor.
"Vi vill effektivisera virkesmarknaden", säger medgrundaren Adam Aljaraidah.

Som skogsägare och virkesköpare är det lätt att fastna i samma mönster och handla med samma gamla kontakter – trots att de inte nödvändigtvis erbjuder de mest gynnsamma alternativen.

Det menar Adam Aljaraidah, vd och medgrundare av Nordiska Virkesbörsen, en plattform där handlare och köpare kan jämföra priser på virke för att hitta de bästa anbuden.  

"Vi vill effektivisera virkesmarknaden och göra den mer transparent, vi tror att det finns en vinst för både skogsägare och virkesköpare", säger Adam Aljaraidah.

Nu kan Breakit berätta att Virkesbörsen har genomfört en nyemission på totalt 4,5 miljoner kronor. Bland investerarna återfinns Almi Invest, som gått in med 2 miljoner kronor, och privatinvesteraren Olof Hallrup, som också har gått in med 2 miljoner kronor.

Hallrup, som sitter med i Virkesbörsens styrelse, är känd bland annat som storägare i Fortnox, som levererar webbaserade ekonomiprogram. 

Resterande delen av investeringen kommer från privatinvesterare.

Virkesbörsen grudades 2015 av Per Hedberg, och i år gick Adam Aljaraidah in som vd och medgrundare. Plattformen startade som en prisjämförelsetjänst och utvecklades sedan till beta-version av en digital marknadsplats där skogsägare kan sälja och annonsera ut virke till bolagen. 

Idag, torsdag, lanseras den nya versionen som ska hjälpa skogsägare och skogsbolag att göra effektivare virkesaffärer. 

Erik Ydrén, investeringsansvarig på Almi Invest, menar att satsningen gynnar säljaren som kan nå ett bättre pris men även köparen som ges en bättre överblick. 

"Skogsbranschen håller just nu på att digitaliseras, så bolaget ligger helt rätt i tiden", säger Erik Ydrén. 

Genom pengarna satsar man nu på att få Virkesbörsen att växa. Nu ligger fokus på marknadsföring och att nå ut till användare. 

"Samt fortsätta utveckla vår plattform för att skapa en transparent och effektiv virkesmarknad” säger Adam Aljaraidah.

Läs fler artiklar
LÄS MER