Sök

Viggo Cavling: Glöm alla tabun – därför borde vi börja prata om våra löner

Viggo Cavling

Viggo Cavling

Krönikör

Människor i Sverige lägger gärna ut nakenbilder på sig själva i sociala medier, men vad som står i lönebeskedet är fortfarande topphemligt, skriver Viggo Cavling i en krönika.

För två veckor sedan avslöjade techsajten Breakit att ett cykelbud på tech-bolaget Uber Eats tjänar 39 kronor i timmen. Avslöjandet fick stor uppmärksamhet och till och med statsminister Stefan Löfven gick ut på sin Facebook-sida och var upprörd. I samma artikelserie framgick att ett cykelbud på konkurrenten Foodora tjänar knappt 200 kronor i timmen och vissa bra helger ännu mer. Att ingen ska behöva arbeta för svältlöner är självklart, men den intressanta frågan är hur kommer vi dit. 

Mitt svar är maximal transparens.

Ungefär samtidigt som Breakit avslöjande lanserade rekryteringstjänsten Selfiejobs, där jag själv är delägare, en realtidsbörs för arbete. När du söker ett jobb och skickar in ditt CV kan du nu också berätta hur mycket du vill ha i timlön. Vänsterpress och representanter för facket var snabba döma ut verksamheten som lönedumpning. Men vad är det som säger att ökad transparens automatiskt leder till lägre löner? I dag uppger många arbetsgivare att de har brist på kvalificerad personal. Ökad transparens kan alltså lika gärna leda till fler jobb och högre löner.

I Sverige har vi gått från ett totalitärt system där den statliga arbetsförmedlingen länge hemlighöll för de arbetssökande vilka jobb som fanns tillgängliga, samtidigt som det var lag på att alla lediga jobb skulle anmälas till arbetsförmedlingen. Vem som skulle få vilket jobb fördelas helt godtyckligt av den statliga arbetsförmedlingen. Lönen bestämdes av facket och arbetsgivarna högt över huvudet på löntagarna.

I dag håller detta system på att luckras upp, men fortfarande har facket mycket stor makt över lönesättningen.

Människor i Sverige lägger gärna ut nakenbilder på sig själva i sociala medier, men vad som står i lönebeskedet är fortfarande topphemligt. I denna slutna värld har facket en central roll eftersom vanligt folk varken är betrodda med att veta sitt eget bästa och vad deras arbete är värt.

Nyligen gick civilminister Ardalan Shekarabi ut och förklarade på DN debatt att svenska myndigheter och offentlig sektor ska bli mer transparenta med sin data. Sveriges i särklass dyraste myndighet Arbetsförmedlingen nämndes inte i artikeln, men låt oss hoppas att även deras data gör tillgänglig så att denna marknad kan effektiviseras och bli transparent. Att facket och bokstavsvänstern rasar när deras monopol på arbetsmarknaden utmanas är inte konstigt, men alla andra bör välkomna ett system där vad vi tjänar i timmen avgörs av den arbetssökandes erfarenhet, ambitioner och prestation.

I denna nya öppna värld kommer företag som Uber Eats att tvingas höja sina löner direkt för att få någon att cykla för dem.

Läs mer