Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Axfood slukar Middagsfrid till reapris – så mycket betalar jätten

Artikel bild

Matkoncernen fortsätter att shoppa digitala utmanare. Nu säljer grundaren Kicki Theander Middagsfrid till Axfood.

Stefan Lundell

Stefan Lundell

stefan@breakit.se

Medgrundare och reporter

Middagsfrid, som grundades 2007, var den första spelaren som levererade färdigplanerade matkassar med recept direkt hem till dörren.

Nu står det klart att giganten Axfood köper bolaget.

Enligt uppgifter till Breakit betalar Axfood cirka 20 miljoner kronor för bolaget.

"Genom köpet stärker och breddar vi ytterligare vårt erbjudande till kund", säger Axfoods vd Klas Balkow. 

Middagsfrid har varit ute till försäljning redan sommaren 2015. Då sattes prislappen till närmare 100 miljoner kronor men det fick de potentiella köparna att backa ur och processen lades på is. Nu betalar Axfood alltså bara runt 20 miljoner kronor för matkasse-bolaget. Orsaken är att både försäljningsutvecklingen och resultatet varit svagt de senaste åren.

Bolaget har i dag ett 20-tal anställda, levererar matkassar till kunder på cirka 300 orter runt om i Sverige och har en omsättning som 2016 uppgick till cirka 75 miljoner kronor, enligt ett pressmeddelande. 

2015 omsatte Middagsfrid 73 miljoner kronor och gjorde en förlust efter finansiella poster på nästan 4 miljoner kronor.

"Axfood har haft ett långt och bra samarbete med Middagsfrid då vi bland annat packar och leverar deras varor. Vi har samma grundsyn vad gäller god och hållbar mat och därför känns det här förvärvet rätt i vår strategi att fortsätta växa inom näthandeln", säger Klas Balkow.

I vintras köpte Axfood ut e-handelsbolaget Mat.se från börsen för 554 miljoner kronor.

"Middagsfrid är ett perfekt komplement till vår nuvarande verksamhet i Mat.se. Med förvärvet stärker vi också vår kunskap, erfarenhet och kompetens när det gäller färdiga middagslösningar, säger Måns Danielsson, vd för Mat.se.

Middagsfrid kommer att fortsätta att verka under sitt nuvarande namn. Grundaren Kicki Theander blir kvar i bolaget som ansvarig för affärsutveckling och pr. Ny vd för Middagsfrid är sedan den 29 maj Mikael Sahlsten.

I en kommentar säger Kicki Theander:

"Jag startade Middagsfrid utifrån en önskan att kunna hjälpa familjer att äta bättre. Jag ser Axfood som en stor och trygg ägare, med en långsiktighet i allt som de gör. De har även en bred och djup förståelse för den bransch vi själva är verksamma i".

Läs mer