Okända snillebolaget Icomera från Göteborg köps upp – för över 1 miljard

Okända snillebolaget Icomera från Göteborg köps upp – för över 1 miljard

Icomeras vd Karl-Johan Holm Foto: TT / Press

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Fransk jätte slukar Chalmersföretaget Icomera.
"Nu får vi resurser att växa ännu mer", säger bolagets vd Karl-Johan Holm.

Icomera, med rötterna på Chalmers tekniska högskola, har nästan helt gått under mediernas radar. Men i tysthet har bolaget byggt upp en snabbväxande verksamhet inom internetlösningar för tåg och buss. Det är till exempel Icomera som ser till att du kan surfa trådlöst när du åker SJ:s tåg mellan Göteborg och Stockholm.

Det här är en marknad som är under stark tillväxt och Icomera är marknadsledare. Det avspeglas också i bolagets omsättningssiffror som i år ökar med runt 70 procent till hela 600 miljoner kronor. Bakom den kraftiga tillväxtökningen i år ligger bland annat ett nytt kontrakt med tyska tågoperatören Deutsche Bahn. Där ska Icomera leverera sin lösning till 6000 tåg på sikt. Det kan jämföras med de totalt 2100 tåg som Icomera hittills monterat in sin teknik i. 

"I Sverige och Storbritannien är trådlösa uppkopplingar på tåg relativt väl utbyggt men i övriga Europa och världen är utvecklingen ännu bara i sin linda", säger Karl-Johan Holm till Breakit och fortsätter:

"Vår första kund var SJ 2001 och fram tills nu har vi faktiskt aldrig tappat en kund på tågsidan".

Under en tid har bolaget varit till salu och investmentbanken GP Bullhound har hjälpt till i försäljningsprocessen. Igår blev affären klar – den franska energijätten Engie köper nu Icomera.

Det är en av de största affärerna i den svenska tech-sektorn som gjorts på flera år. Icomeras vd Karl-Johan Holm vill inte avslöja någon köpeskilling men enligt uppgift till Breakit ligger prislappen på närmare 1,5 miljarder kronor.

"Jag vill inte säga något om priset, det får du fråga säljaren eller köparen om", säger Karl-Johan Holm.

Så sent som i höstas gjordes en nyemission i Icomera där bolaget värderades till 622 miljoner kronor, enligt handlingar som skickats in till Bolagsverket.

Hela den nyemissionen tecknades av entreprenörerna Leif Kristensson och Birger Lindeblad. Det är också dessa två herrar, tillsammans med affärsängeln Carl Palmstierna, som kontrollerar runt 85 procent av bolaget och som alltså gör det stora klippet när affären nu blir klar.

Grundarna Mats Karlsson, Martin Bergek, Kristian Axelsson och Magnus Agervald äger fortfarande mindre aktieposter i bolaget men det är bara Mats Karlsson som fortfarande jobbar operativt i Icomera som grundades 1999.

Läs fler artiklar
LÄS MER