Svenska spelmiljardärer bakom Norrskens nya investeringsfond

Breakit - Svenska spelmiljardärer bakom Norrskens nya investeringsfond

Sebastian Knutsson och Carl Manneh. Foto: Sebastian Davidsson och Anders Ahlgren/SvD/TT.

Erik Wisterberg

Reporter

Niklas Adalberts stiftelse Norrsken lanserar fond på 300 miljoner kronor. Den backas med kapital från Filip Tysander, Carl Manneh och Sebastian Knutsson.

Klarna-grundaren Niklas Adalberts nya stiftelse Norrsken Foundation ska hjälpa entreprenörer som vill göra gott. Dess hubb för socialt entreprenörsskap, Norrsken House, slog nyligen upp portarna i centrala Stockholm. 

Men Norrsken ska också investera. Nu går stiftelsen ut med detaljer om sin första investeringsfond. Di Digital rapporterar att den uppgår till 300 miljoner kronor. Pengar som ska investeras i teknik som har potentialen att förbättra världen på ett eller annat sätt. 

Den största delen av pengarna kommer från själva stiftelsen Norrsken. Men med på tåget är även fyra externa investerare. 

”Att skapa en större fond tillsammans med några av världens bästa entreprenörer känns sjukt kul”, säger Niklas Adalberth till Di Digital. 

Sajten namnger tre av de totalt fyra investerarna. Samtliga är mycket välkända profiler som alla har gjort sig stora förmögenheter i sina egna bolag. 

Filip Tysander, grundare av klockmärket Daniel Wellington

Carl Manneh, tidigare vd och delägare i Minecraft-bolaget Mojang

Sebastian Knutsson, en av grundarna till King, spelstudion bakom miljardsuccén Candy Crush. 

I början av året värvades Ratos tidigare vd Susanna Campbell och Gymgrossistens tidigare vd David Frykman till Norrsken, med uppdrag att ansvara för investeringarna. De båda arbetar oavlönat. 

Tidigare under tisdagen stod det klart att Tove Larsson och Agate Freimane ska ingå i det team som ansvarar för Norrskens investeringar

All avkastning från investeringarna ska gå till Norrskens framtida fonder, eller till investerarnas stiftelser.

Läs fler artiklar
LÄS MER