Efter motgångarna – bankutmanaren Toborrow får in Marginalen som ny storägare

Toborrow
Efter motgångarna – bankutmanaren Toborrow får in Marginalen som ny storägare

Sofie Lundström, vd för Toborrow. FOTO: Pressbild.

Towe Boström

Reporter

Marginalen Banks moderbolag köper 30 procent av lånetjänsten Toborrow.

Genom Toborrows digitala plattform kan företag plocka in finansiering via lån från privatpersoner och andra bolag.

Nu är det tre år sedan grundarna Sofie Lundström, Andreas Torstensson och Lyndon Dodd lanserade tjänsten – som under resans gång drabbats av en rad motgångar. 

I mars förra året stod det bland annat klart att Toborrow saknade tillstånd för sin verksamhet, och valde att hyra in sig på Sparlåns tillstånd medan man genomförde en egen ansökan. Några månader efter nyheten om tillståndet kom nästa bakslag när bolaget bakom Nordic Bike, som lånat via plattformen, inledde en konkursprocess.  

Nu meddelar bolaget att man fått in en ny delägare in i Toborrow. Det är Marginalen Banks moderbolag som köper aktier motsvarande 30 procent av bolaget, med målsättning att öka kapitaltillgången för lån till små- och medelstora företag.

Parterna har valt att inte offentliggöra köpeskillingen.

Det innebär att Toborrow är den första svenska låneplattformen inom "peer-to-peer lending" mot företag som startar ett samarbete med en bank. 

"Det här är en mycket viktig del för att i snabbare takt kunna ta vår vision till nästa nivå", säger Sofie Lundström, vd och medgrundare för Toborrow i en kommentar.

Breakit har tidigare rapporterat att Toborrow har haft svårt att få fart på omsättningen. Enligt sajten Di Digital har Toborrow förmedlat 52 miljoner kronor i lån, vilket beräknas ha gett 1-2 miljoner kronor i intäkter sedan starten. 

I början av förra året gick storägaren och riskkapitalbolaget NFT Ventures in och investerade 3 miljoner kronor i Toborrow, utöver de 16 miljoner kronor man tog in hösten 2014.

På frågan om hur företaget klarar sig på de intäkterna svarar Lundström att plattformen, tillstånden och alla processer nu är på plats. 

"Avtalet med Marginalen Bank markerar starten på vår tillväxtfas. Vi ska hjälpa tusentals bolag att växa och skapa jobb”, säger Sofie Lundström till Di Digital.

Per Andersson som är vd på Marginalen Bank uttalar sig i ett pressmeddelande: 

"Vi ser en mycket intressant potential i att tillsammans med Toborrow vara med och utveckla marknaden för finansiering av mindre företag i Sverige", säger Andersson. 

I samband med samarbetet planerar man även att utvärdera nya former av tjänster. 

Marginalen blir nu den näst största ägaren efter NFT Ventures. 

Läs fler artiklar
LÄS MER