Sök

8 miljarder i potten – nu vill Spotify förhandla om sitt jättelån

Spotify

Martin Lorentzon, medgrundare Spotify. Foto: TT

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Börsnoteringen skapar nytt läge.

För drygt ett år sedan rapporterades det att den svenska musiktjänsten Spotify tagit ett lån på motsvarande cirka 8 miljarder kronor.

Finansieringen gjordes via ett så kallat konvertibellån som innebär att långivaren har möjlighet att omvandla lånet till aktier längre fram i tiden. Spotify hade i detta läge under en tid letat efter nytt kapital och villkoren blev relativt tuffa för bolaget.

Den största eftergiften som Spotify tvingades göra var att koppla lånet till en framtida börsnotering. Räntan sattes till 5 procent men skulle öka med 1 procentenhet varje halvår fram tills dess att börsnoteringen genomfördes. Långivarna var också garanterade en rabatt på den teckningskursen som skulle sättas i samband med noteringen. Det här upplägget har indirekt pressat Spotify att gå till börsen så snabbt som möjligt för att undvika höga ränteutgifter.

Nu är planen att notera bolaget under andra halvåret 2017 – men det blir ingen traditionell börsnotering där Spotify gör en nyemission och anlitar investmentbanker för att sprida ägandet i aktien. Istället, vilket Breakit och andra medier rapporterat tidigare om, är huvudspåret att direktlista bolaget på börsen utan en formell ägarspridning. Orsaken är bland annat att Spotify-ledningen vill undvika de höga avgifterna, i Spotifys fall säkerligen flera hundra miljoner kronor, som en vanlig börsnotering för med sig.

Men den här strategin skapar andra problem, avslöjar nu den brittiska tidningen Sunday Times (låst bakom betalvägg). I avtalet med konvertibellåns-ägarna framgår att det måste ske en börsnotering där nya aktier ges ut i en nyemission för att kravet på en notering ska anses vara uppfyllt. Potentiellt skulle detta alltså kunna hindra Spotify från att välja att bara direktlista bolaget.

Men enligt Sunday Times är Spotifys plan nu istället att förhandla om konvertibellånet med målet att övertala långivarna att konvertera sina lån till aktier. Källor till Sunday Times uppger samtidigt att Spotify också har finansiella resurser att betala tillbaka lånet.

Läs mer