Pensiono stänger emission på Pepins – redo att bli försäkringsbolag

Pensiono Pensioner Fribrev
Pensiono stänger emission på Pepins – redo att bli försäkringsbolag

Mattias Fellenius och Nicklas Hellberg. Foto: Press. Bakgrundsfoto: Hasse Holmberg/TT

Jonas de Lange

Reporter

Jämförelsesajten är klar för att ta nästa steg efter en lyckad crowdfunding.

Pensiono började som en jämförelsesajt där användaren kan hitta den mest förmånliga pensionsförsäkringen till sina fribrev. Fribrev är kort förklarat pensionsförsäkringar där premiebetalningen har upphört (se faktaruta längst ned för ytterligare förklaring).

För drygt två månader sedan kunde Breakit rapportera att bolaget fått med sig investmentbolaget Spiltan på ägarlistan.

Då planerade bolaget samtidigt en nyemission på minst 36 miljoner kronor. Pengarna skulle användas för att gå från en jämförelsesajt till ett fullfjädrat försäkringsbolag.

“Vi fick bevis på att det saknas ett försäkringsbolag som kan ta emot fribrev. Det finns andra som gör det men de är inte anpassade för det. Nordnet och Avanza exempelvis är i grunden gjorda för aktiehandlare och vänder sig till dem. Det är inte så många som sitter och handlar med sina pensionspengar varje dag”, sade Mattias Fellenius då.

Han är medgrundare av Pensiono tillsammans med Nicklas Hellberg.

Nu berättar bolaget att man lyckats med emissionen, som genomförts via crowdfundingplattformen Pepins.

“Det här visar att många är beredda att satsa på att utmana en marknad som inte fungerar. Så vitt jag vet är det första gången i världen som crowdfunding används på det här sättet för att starta ett pensionsförsäkringsbolag”, säger Marcus Bonsib på Pepins, i ett pressmeddelande.

“I den nya tidens ekonomi är det inte hållbart i längden att hålla fast i gamla affärsmodeller som så kraftigt missgynnar kunderna. Vår emission visar vilken sprängkraft det finns när många går ihop och gör något åt saken”, säger Nicklas Hellberg, medgrundare av Pensiono.

Totalt har bolaget fått in 41,7 miljoner kronor från 1077 olika investerare, i den nyligen stängda emissionen.

Vad är fribrev?

# När man börjar på ett jobb får man oftast en tjänstepension. Där betalar arbetsgivaren in ett fast belopp varje månad fram tills du slutar.

# När arbetsgivaren slutar betala in till pensionsförsäkringen blir försäkringen istället privat och du har rätt att flytta pengarna till ett annat försäkringsbolag. När rätten uppstår kallas den uppsparade summan för ett fribrev.

# De flesta försäkringsbolag tar en kontoavgift för att du pensionssparar hos dem. Därför finns det anledning att jämföra – inte bara vilka fonder pengarna sparas i – utan vilket försäkringsbolag du har ditt konto hos.

Läs fler artiklar
LÄS MER