Apple lanserar ny musiktjänst - tar upp kampen med Spotify

Apple lanserar ny musiktjänst - tar upp kampen med Spotify

FOTO: TT/AP/Jeff Chiu

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

På måndagskvällen presenterade Apple som väntat en ny tjänst för strömmad musik. Även svenska techbolag som Truecaller och Wrapp fick ny konkurrens i och med nya funktioner i operativsystemet Ios.

Musiktjänsten får namnet Apple Music och ska lanseras 30 juni i 100 länder. En Android-version kommer i höst. Utöver en betalversion som ska kosta 9,99 dollar i månaden eller motsvarande lanseras en gratisvariant i form av radiostationen Beats One.

Den kommer att påminna mer om en vanlig analog radiostation än om Spotifys gratisversion. De första tre månaderna blir gratis även med premiumversionen.

Apple kommer även att erbjuda ett "familjekonto" där upp till sex personer i en familj kommer kunna använda Apple Beats för 14,99 dollar i månaden. Det motsvarar cirka 20 kronor per person och månad.

Beats-grundaren Jimmy Iovine, som numera arbetar för Apple, beskrev under presentationen musiktjänsten som "revolutionerande".

Spotify-grundaren Daniel Ek verkar inte hålla med. Under kvällen twittrade han "Oh, ok" i en reaktion på Apples nya konkurrerande tjänst. En tweet som senare togs bort.

Inte heller hans medgrundare, Martin Lorentzon, verkade speciellt imponerad över Jimmy Iovines insats. Se hans retweet nedan.

Andra nyheter med Sverige-anknytning var en tjänst för att identifera okända nummer som ringer (konkurrent till svenska Truecaller) och en uppdaterad variant av den förinstallerade appen Passbook som nu byter namn till Wallet.

En nyhet med Wallet är att den kan användas till att lagra dina kund- och medlemskort, vilket i praktiken innebär att appen ger sig in på samma område som svenska Wrapp försöker erövra - lojalitetsprogram för den fysiska handeln.

Läs vår liverapportering från måndagskvällen på Apples utvecklarkonferens nedan.

21.18. Första tre månaderna blir gratis. Musiktjänsten rullas ut under sommaren i 100 länder. En Android-version kommer i höst.

21.16. Musiktjänsten innehåller inga direkt revolutionerande nyheter för användarna. Spotifys vd Daniel Ek twittrade just: "Oh ok", vilket beskriver det ganska bra.

21.09. Apple Music kommer att kosta 9,99 dollar i USA och ska lanseras där 30 juni.

21.00. Apple Music får en funktion som heter Connect där artister kan ladda upp foton och skicka meddelanden direkt till sina fans.

20.53. Apple lanserar dygnet runt-radiostationen Beats One, säger Jimmy Iovine. Ska sända från Los Angeles, New York och London på engelska.

20.51. Den nya tjänsten får namnet Apple Music.

20.49. Det är klart: Apple lanserar en strömmad musiktjänst. En Spotify-konkurrent med andra ord. Beats-grundaren Jimmy Iovine inleder presentationen för tjänsten på scenen.

20.41. Klockan får en hel drös nya mindre funktioner, exempelvis möjligheten att svara på mejl och meddelanden genom att prata med klockan.

20.29. Efter en lång och ganska intetsägande video om hur viktig App store är för världen (ja, det är så Apple framställer det) går bolaget över till en presentation av en ny version av Watch OS - klockans operativsystem.

20.16. Apples programmeringsspråk Swift får öppen källkod. Kan får enorma effekter på längre sikt.

20.10. Surfplattan Ipad får med Ios 9 en ny strömsparfunktion som "drar i spakar du inte ens visste fanns" och därmed ger tre timmar längre batteritid. 

20.00. Apple upprepar vid presentationen av News att ingen användardata delas med tredje part som annonsörer. Försöker tydliggöra skillnaden mot Google och Facebook.

19.57. Apples chef för produkt- och marknad Susan Prescott börjar presentera en helt ny app: News. Den samlar in nyheter från dina favoritkällor och presenterar dem i ett nytt format.

19.51. Några appnyheter: Passbook byter namn till Wallet. En ny kartfunktion som heter Transit ska hjälpa folk hitta vägen bättre än Apple Maps, som i dag är främst anpassad för bilförare.

19.43. Nu avslutas dragningen om Ios 9 med att Federighi berättar att informationen som Apple får om användarna via sökningar inte kommer att lämnas vidare till tredje part - typ annonsörer. Underförstått: Vi fortsätter spionera på er - men inte alls lika mycket som Google gör.

19.40. Craig Federighi fortsätter med en lång dragning om möjligheterna med de nya sökfunktionerna. Allt tydligare att Apple tar strid med Google som standardverktyg för sök.

19.37. Det blir i och med nya versionen av Ios möjligt att söka direkt i mobilen och hitta länkar inuti andra appar, utan att gå till webben. Ett slag mot Google, onekligen.

19.33. Den nya versionen av röstverktyget Siri ska vara smartare och göra mindre fel. Närmare bestämt: Bara 5 procent fel. Åtminstone på engelska.

19.29. Enligt Apple kommer datorspel att gå tio snabbare på El Capitan jämfört med den tidigare versionen. I och med flörten med spelutvecklare avslutas presentationen av datoroperatvsystemet och Apple går över till det mobila systemet Ios.

19.22. Nya El Capitan får en sökmotor där användaren kan leta efter bland annat väderprognoser, sportresultat och aktiekurser

19.19. Efter ett kort inledande anförande av Tim Cook lämnade vd:n över till mjukvarchefen Craig Federighi som nu berättar om det nya operativsystemet för datorer: OS X El Capitan.

19:05. Konferensen inleddes med med en humorvideo med Saturday Night Live-komikern Bill Hader som avslutades med en scen i en hiss full av personer som såg ut precis som Apple vd:n Tim Cook.

Läs fler artiklar
LÄS MER