Ingen trodde på hennes hotellidé – nu har hon sålt till Petter Stordalen

Ingen trodde på hennes hotellidé – nu har hon sålt till Petter Stordalen

Anne Sandstjärna, grundare av Vox Hotell i Jönköping, har sålt sitt hotell till Petter Stordalens Nordic Hotels & Resorts. Foto: privat och TT.

25-åriga Anne Sandstjärna skulle sälja annonser till ett bed and breakfast – men köpte det i stället. Nu har hon sålt sitt senaste hotell till hotellmagnaten Petter Stordalen. "Häftigaste jag varit med om".

När Anne Sandstjärna var 25 år arbetade hon som annonssäljare och ringde det lokala bed- and breakfast-stället med elva rum. Samtalet slutade med att hon köpte företaget, istället för att sälja en annons.

"Utan pengar, erfarenhet eller bankkontakt borde det ha varit omöjligt men det hade ingen berättat för mig", säger hon.

Gjorde sin första exit

Fem och ett halvt år senare hade ett litet bed and breakfast med elva rum förvandlats till ett välrenommerat boutiquehotell med 35 unikt designade rum. Anne Sandstjärna utsågs dessutom till en av landets mest framgångsrika unga entreprenörer.

2012 gjorde hon sin första exit och sålde sitt första hotell, vilket ”var en lika stor konst som att köpa ett företag”. Med den resan bakom sig blev Anne Sandstjärna kontaktad av en av Jönköpings största lokala fastighetsägare som ville bygga ett nytt stort och exklusivt hotell mitt i Jönköping.

Utveckling i konservativ bransch

"Med möjlighet att skapa helt från början byggde jag inte ett klassiskt standardhotell utan jag bestämde mig för att uppfylla alla drömmar och tankar jag någonsin har haft, med fokus på utveckling inom en annars konservativ och traditionell bransch styrd av stora kedjor", berättar hon.

Den 1 november 2014 öppnade så Vox Hotel med 143 hotellrum och en restaurang som korats till nummer ett i Jönköping av White Guide. Första verksamhetsåret 2015 omsatte företaget 38,5 miljoner kronor, med en vinst på 8,5 procent. Under 2016 steg omsättningen till 47,7 miljoner kronor med en vinst på 15 procent.

Du sålde nyligen till Petter Stordalen?
"Ja, i oktober 2016 fick jag en propå som jag inte kunde säga nej till. Vox Hotel var egentligen inte till salu och jag hade tackat nej till två andra propåer tidigare. Den här gången var jag gravid med vår första bebis och det var min största förebild i branschen som kom med budet. Att hotellmagnaten Petter Stordalen ville köpa just mitt företag – med min affärsidé, mina tankar och mina idéer – är det häftigaste jag har varit med om i min karriär.

Hur gick det till?
"De brukar komma över flera hotell på samma gång i lite större uppgörelser, eller hotell som har haft ekonomiska utmaningar. Det här är första gången de går in och pinpointar ett enskilt nybyggt hotell i Sverige som går så bra och som de är nyfikna på. De frågade vad jag har fått alla idéer ifrån till ett så nytänkande koncept och de innovativa hotellrummen. Det ska bli väldigt spännande att följa deras utveckling framåt med Vox Hotel. I dag äger jag i stället mitt holdingbolag Sandstjärna Holding AB."

Vilket har varit det största hindret?
"Alla som har sagt att 'det går inte'… 'Det går inte att starta ett så stort hotell i en stor stad utan att vara med i en hotellkedja'. 'Det finns en anledning till att ingen har öppnat ett nytt hotell i Jönköping city på över 25 år'. I dag är Vox Hotel är näst störst i Jönköping city. Jag har också visat att det går att göra det till exceptionellt höga vinstmarginaler, vilket är väldigt ovanligt i hotellbranschen."

Vilka är dina tips till andra som nyss startat företag?
"Lita 110 procent på din magkänsla, tro på dig själv och kompromissa inte när det kommer till din affärsidé. Jag tror alltid att allt är möjligt vilket det har visat sig vara, om man aldrig ger upp. Dessutom: Du kan aldrig lägga ner för mycket tid på en rekrytering – dina medarbetare är det viktigaste du har för att nå framgång. Ha din kravspecifikation klar för dig innan du skriver annonsen och kompromissa inte. Tänk efter var företaget är om tre år och anställ den du behöver då. Sist men inte minst: Teckna tydliga och professionella avtal vad det än gäller."

Vill du läsa mer? På SEBs nyhetssajt Make it hittar du massor av inspiration, tips och råd, till exempel:


Det här är ett sponsrat inlägg som är en del av Breakits annonserbjudande. Inlägget kommer från SEB/Make it. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till sales@breakit.se.

Läs fler artiklar
LÄS MER