Sök

Dags att fylla på i kassan? Här är 4 sätt att hämta hem EU-miljoner

Gustaf Rosensköld

Gustaf Rosensköld

Reporter

Experten Jenny Goodwin ger vassaste tipsen för att få EU-stöd.

Podcastplattformen Acast, cykelhjälmsuppstickaren Hövding och cleantech-bolaget Climatewell. Tre svenska företag med minst en sak gemensamt: tillsammans har de kammat hem miljontals euro genom EU:s pågående jätteprogram för forskning och innovation, Horisont 2020.

Så hur kan ditt företag få pengar genom programmet?

Praktiska kunskaper i konsten att skriva ansökningar och bra koll på din marknad och är båda framgångsfaktorer för att lyckas. Det menar Jenny Goodwin vid EUSME support 2020, ett statligt finansierat supportkontor där företag får gratis hjälp med att söka pengar ur bland annat Horisont 2020.

Att “bara” ha en idé som man tror sig kunna tjäna pengar på räcker inte, menar hon.

“Det måste finnas en innovationshöjd i ditt koncept och det måste svara mot någon av de samhälleliga utmaningar som EU har listat, till exempel energiminskning. Du måste också veta hur du står dig mot dina konkurrenter och kunna förklara varför just du har den bästa lösningen på en utmaning", säger hon.

80 miljarder euro i potten

Längst ned i den här artikeln hittar du flera sätt som ditt företag kan söka EU-pengar. Två av dem ryms i just Horisont 2020, ett program med sammanlagt 80 miljarder euro i potten.

Pengar som används till att finansiera alltifrån spjutspetsforskning till affärs- och produktutveckling i mindre företag.

Även i unga bolag. För det finns ofta andra saker som väger tyngre än hur gammalt ditt företag är när det kommer till chanserna att säkra EU-pengar, menar Jenny Goodwin.

“Inom bio- och med-tech ser vi ofta grundare som startat en rad företag. Då kan det fortfarande handla om startups, men där det finns gedigen kunskap i botten och erfarenhet av att söka pengar”, förklarar hon.

Var börjar då du som inte vet något om hur EU-bidrag funkar?

En start kan vara att söka på ämnesområden i EU:s deltagarportal. Jenny Goodwin tipsar också om möjligheten att höra av sig EUSME support 2020, där små och medelstora företag alltså kan få gratis hjälp att söka EU-stöd. Här kan man dock inte få hjälp med att skriva ansökningar. Just det finns det däremot en uppsjö konsulter som sysslar med.

Fick in en halv miljon

Till Horisont 2020 hör bland annat det så kallade SME-instrumentet, ett stöd som riktar sig särskilt till små och medelstora företag och bland annat ger bidrag till förstudier och produktutveckling.

Här kan ett och samma företag sammanlagt kamma hem upp till 2,5 miljoner euro – och i vissa fall mer.

Göteborgsstartupen Klimator fick tidigare i år in motsvarande en halv miljon kronor i bidrag till bland annat produktutveckling – ett stöd som tog fyra försök att kamma hem. Den här gången med hjälp av ett spanskt konsultbolag, som tog tio procent av bidragssumman i arvode.

“Vi hade kunnat skriva den själva, men det hade tagit så mycket mer tid”, säger företagets vd Torbjörn Gustavsson.

Nu siktar Klimator på att kamma hem pengar också i SME-instrumentets andra fas. Ett stöd som kan innebära över 20 miljoner kronor i bidrag.

Det i kombination med ett samarbete med en tysk biltillverkare hoppas Klimator ska vara receptet för att ta sin affär utomlands.

Många vägar till pengarna

Till sist: SME-instrumentet är en av många vägar till Horisont 2020-pengar. Ett annat sätt är att samarbeta med andra – både företag och andra slags organisationer – i större projekt. Något Klimator tidigare också har gjort.

“Det är kanske den bästa typen av projekt vi hittills arbetat i. Det har gjort att vi byggt ett fantastiskt kontaktnät – det som gjort att vi kunnat växa som företag”, säger Torbjörn Gustavsson.

Här är fyra vägar till EU-pengar värda att känna till för dig i tech- och startupbranschen:

1. SME-instrumentet

Vad är det? En del av EU:s ramprogram för forskning och innovation riktat till små och medelstora företag. Till skillnad från andra Horisont 2020-stöd kan bidrag här sökas av ett ensamt företag.

Här finns i sin tur en rad utlysningar på olika teman. Utlysningen “Open disruptive innovation” återkommer till exempel bland en rad svenska bolag som fått pengar genom SME-instrumentet.

Hur mycket pengar? Sammanlagt upp till drygt 2,5 miljoner euro. I SME-instrumentet ingår också hjälp med affärsutveckling. Läs mer här.

2. Horisont 2020: Utlysningar inom “societal challenges”

Vad är det? Ett av projekten inom Horisont 2020, där utlysningarna handlar om alltifrån hälsa till energi. Här handlar det bara om samarbetsprojekt där företag och organisationer i flera länder är med. Läs mer här.

Hur mycket pengar? Varierar – beroende på vilket ämne du söker för.

3. Eurostars

Vad är det? Stöd som framför allt riktar sig mot små och medelstora företag. Här behöver ditt företag samarbeta med åtminstone en annan organisation från ett annat EU-land (till exempel ett annat företag eller ett universitet) för att kunna söka. Stödet ges till “marknadsnära forsknings- och innovationsprojekt”. Resultatet, till exempel en produkt eller tjänst, ska finnas på marknaden senast två år efter att projektet avslutats.

Hur mycket pengar? Maximalt 5 miljoner kronor. Som litet eller medelstort företag behöver ni själva stå för halva projektkostnaden. Läs mer här.

4. Nätverka – och samarbeta med andra

Sist men inte minst: Håll utkik efter sammanhang där du kommer i kontakt med andra aktörer som har vana av att söka EU-pengar. Om ditt företag är knutet till en forskningsmiljö är chansen stor att du redan kommit i kontakt med eller hört talas om EU-finansierade projekt.

“Har du kontakter med större företag eller andra organisationer kan det också vara en idé att pitcha din idé för dem. Kanske kan ni gå ihop och söka tillsammans”, säger Jenny Goodwin.

Läs mer:

 

Läs mer