Nu är Cristina Stenbeck äntligen redo att investera i Spotify

Breakit - Nu är Cristina Stenbeck äntligen redo att investera i Spotify

Stefan Lundell, medgrundare på Breakit.

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Sent ska syndaren vakna, konstaterar Stefan Lundell i sin veckokrönika.

En av veckans mest oväntade nyheter för mig var att Cristina Stenbeck kliver in i Spotifys styrelse. Som ekonomijournalist är det bara att tacka och ta emot. Stenbecks nya styrelseengagemang öppnar upp för ett antal intressanta scenarier som det nu är fritt fram att spekulera kring.

Från personer med god insyn i både Kinnevik och Spotifys inre liv vet jag att de två bolagen har varit nära att göra affärer ihop förr. Cristina Stenbeck fick på ett tidigt stadium i Spotifys historia frågan från grundarparet Daniel Ek och Martin Lorentzon om hon ville gå in som storägare.

Den gången kom de aldrig i mål. Cristina Stenbeck kunde helt enkelt inte motivera för sig själv att investera pengar till den höga värdering som Ek och Lorentzon då krävde. Efter det har värderingen mångdubblats.

Ändå känner jag mig tämligen säker på att Cristina Stenbeck denna gång har bestämt sig för att investera tungt i den svenska musiktjänsten. Hon är inte en person som går in i ett styrelseengagemang utan att också se till att ta ett rejält bett i det bolag som hon ska representera.

Nyheten kommer samtidigt som Cristina Stenbeck ännu en gång är på gång att positionera om sitt bolagsimperium. Sedan hon tog över från sin far Jan Stenbeck har hon stöpt om Kinnevik från traditionell till digital industri.

Nu har Cristina Stenbeck inlett en renodling av koncernen där en hel del tillgångar sålts av, vilket skapar ett rejält finansiellt utrymme för nya investeringar. Köpet av 18,5 procent i Comhem för 3,7 miljarder kronor i april var ett första bevis för detta. Jag blir i alla fall inte förvånad om nästa miljardinvestering blir i Spotify.

Trevlig helg!

Veckans potentiella konflikt: Cristina Stenbeck vs Johan Dennelind. Det ska bli intressant att se hur Daniel Ek ska hantera de motstridiga intressen som nu uppstår när Cristina Stenbeck går in i Spotifys styrelse. Sedan tidigare är ju Telia en av Spotifys investerare och Cristina Stenbeck bestämmer i Telias värsta konkurrent i Sverige – Tele2.

Veckans nya bud: Zound Industries. Sedan i vintras har vi väntat på att det snabbväxande hörlursbolaget ska få till ett avtal med sin viktigaste samarbetspartner Marshall. Med ett nytt långsiktigt avtal på plats så ligger vägen öppen för en börsnotering av bolaget. Investmentbanken Carnegie är sedan länge anlitad som rådgivare för att hjälpa till med noteringen – men nu ryktas det om att Carnegie kör ett parallellt spår vid sidan om börsplanerna. Kanske hinner en industriell spelare före börsen och slukar Zound Industries? Den som lever får se.

Veckans insider: Christoffer Häggblom. Han gick in i e-handelskoncernen Qliros styrelse tidigare i vår som representant för storägaren Rite Ventures. Nu har han själv börjat storköpa aktier i Qliro som alltmer börjar stöps om till ett fintech-bolag i takt med att e-handelsinnehaven säljs, nu senast Lekmer. Finansinspektionens insiderlista tidigare i veckan visade att Christoffer Häggblom shoppat Qliro-aktier för dryga 40 miljoner kronor. Köpsignal?

Veckans mest långsiktiga: Sebastian Siemiatkowski. Vi kunde i tisdags avslöja att betaljätten Klarna byter namn till Klarna Bank. Det tolkas allmänt som att Klarna nu är väldigt nära att få sitt hett eftertraktade banktillstånd från Finansinspektionen. Men Klarna-vd:n Sebastian Siemiatkowski och de andra i bolagsledningen tycks ha umgåtts med planerna på att starta bank sedan lång tid tillbaka. Redan i maj 2009 registrerade de nämligen domännamnet Klarnabank.se. Det ska börjas i tid.

Läs fler artiklar
LÄS MER