Sök

Bitcoin har nu rusat över 2500 dollar – var ska detta sluta?

CoinbaseBitcoin

FOTO: Istock photos / SIphotography

Olle Aronsson

Olle Aronsson

Medgrundare

Intresset för att handla med bitcoin har ökat explosionsartat de senaste månaderna. På torsdagen gick en av världens största handelsplatser för bitcoin, Coinbase, ner eftersom den inte klarade av att hantera all webbtrafik.

Priset på kryptovalutan bitcoin har stigit med 150 procent på bara ett par månader. I skrivande stund, vid 8:30 på fredagen, står kursen i 2558 dollar.

Det finns flera tänkbara orsaker till rusningen:

  • Ett ökat intresse från japanska investerare. Den japanska staten godkände tidigare under våren bitcoin som betalmedel.
     
  • Bitcoin har fått en roll som påminner om guldet – en sorts trygg hamn som kan stiga i värde när aktiebörserna faller.
     
  • Men kanske viktigast av allt: Det så kallade "inbördeskriget" i bitcoin-communityt kan vara på väg att nå sitt slut. Grovt förenklat handlar det om att bitcoin i dess nuvarande form inte kan växa hur mycket som helst. Därför måste tekniken bakom valutan justeras, enligt en grupp i bitcoin-communityt. En annan grupp är skeptisk till en sådan förändring och läget har varit låst mellan de båda fraktionerna. Men nu...
     
  • ...är en lösning på gång. Under bitcoin-konferensen Consensus 2017 presenterade en grupp representanter för communityt ett förslag på en "scaling agreement" som kan få ett slut på tvisten mellan fraktionerna och göra det möjligt för valutan att fortsätta växa.


Det är inte helt klart om gruppen bakom överenskommelsen lyckas genomföra sin plan. Däremot står det klart att värdet på bitcoin rusar – och att intresset för att handla med kryptovalutan nu är extremt stort.

Under torsdagen fick Coinbase en av världens största marknadsplatser för bitcoin, tekniska problem. Techcrunch rapporterar att Coinbases tjänster legat nere för många användare flera gånger under veckan.

Enligt ett uttalande från Coinbase har nertiden helt enkelt berott på att sajten inte var beredd på den enorma anstormningen av webbtrafik – som beror på den mycket stora ökningen i intresset för bitcoin som investering.

Vad tror du om bitcoin?
Breakit genomför just nu en undersökning där vi frågar våra Twitter-följare vad de tror om bitcoin-kursens framtid. Klicka nedan om du vill vara med!

 

Läs mer