Här är 5 saker att hålla koll på inför kvällens Apple-event

Här är 5 saker att hålla koll på inför kvällens Apple-event

Apples vd Tim Cook. FOTO: TT/AP/Jeff Chiu

Jon Mauno Pettersson

Nyhetschef

På måndagskvällen svensk tid inleder Apple sin utvecklarkonferens Worldwide Developers Conference, WWDC. Exakt vad som kommer att presenteras är fortfarande hemligt – här är en sammanställning av förhandstipsen.

Vi bör nog inte förvänta oss en storslagen show i stil med Apples hårdvarulanseringar – men det kommer att finnas en del potentiella guldkorn på mjukvarukonferensen WWDC som pågår hela veckan.

Här är en lista på vad som förväntas hända.

 1. Apple Music. Huruvida tjänsten kommer att heta så, eller något mer Beats-inspirerat, återstår att se. Men att Apple kommer presentera en ny musikströmningstjänst står i princip klart. Ur ett svenskt Spotify-perspektiv är det här naturligtvis högintressant. Hur kommer tjänsten att fungera? Hur kommer den att se ut? Kommer den att integreras i Apples operativsystem? Och hur kommer radioversionen att presenteras? Upp till bevis, Apple.
   
 2. Homekit. I höstas släppte Apple internet of things-mjukvaran Homekit, som kopplar ihop, digitaliserar och automatiserar användarens hem, bland annat med hjälp av röststyrningsfunktionen Siri. Exakt hur detta ter sig i vardagen vet vi inte, eftersom systemet än så länge inte finns tillgänglig för konsumenter.
   
 3. iOS 9. Apple förväntas lansera en ny version av sitt Ipad- och Iphone-operativsystem iOS. Det ska vara stabilare, säkrare och visuellt snyggare. Kort och gott bättre. Men mer spännande än så lär det inte bli. Samma gäller för deras operativsystem OSX för datorer.
   
 4. Apple Watch. Förutom att det lär presenteras ett nytt operativsystem även för Apples klocka så förväntas elektronikjätten leverera ett utvecklingsverktyg för apputvecklare. Det innebär bland annat att apparna framöver kommer att kunna användas utan att kopplas till en Iphone i fickan.
   
 5. Apple TV. Många trodde att Apple skulle lansera en stor uppdatering för sin tv-tjänst Apple TV i samband med WWDC. Så ser det inte ut att bli – de nya funktionerna är inte klara. Men bollen är i rullning och en och annan nyhet förväntas presenteras på konferensen.

Vi rapporterar givetvis från WWDC i kväll så håll utkik här på Breakit. Eventet börjar klockan 19.00 svensk tid.

Läs fler artiklar
LÄS MER