Matleveranser stekhett – Delivery Hero tar in en miljard i riskkapital

Breakit - Matleveranser stekhett – Delivery Hero tar in en miljard i riskkapital

Bertil Ericson / TT

Jon Mauno Pettersson

Nyhetschef

Matleveransföretaget Delivery Hero tar in ytterligare en miljard kronor i riskkapital – och den svenske vd:n Niklas Östberg känner sig självsäker.

Att matleveransbolag är heta på marknaden råder det ingen tvekan om. Här på hemmaplan råder det ständiga spekulationer kring vilka som kommer att köpa upp svenska Linas Matkasse, samtidigt som konkurrensen mellan matkasseleverantörerna är stenhård.

Nu står det klart att det tyska matleveransföretaget Delivery Hero, där Kinneviks-backade Rocket Internet är storägare, växlar upp. Bolaget uppges ha tagit in ytterligare 110 miljoner dollar i färskt kapital. Totalt har företaget därmed tagit in 1 miljard dollar varav nära 600 miljoner det senaste året. Värderingen sägs nu ligga på över 3,1 miljarder dollar och företaget förbereder en eventuell börsnotering längre fram, skriver både Financial Times och Techcrunch.

Företagets vd Niklas Östberg vill inte kommentera till Techcrunch vilka investerarna är i den senaste rundan och inte heller exakt när i tiden det kan bli aktuellt med en börsnotering.

Källor till Financial Times uppger dock att det är två amerikanska fonder som nu gått in i företaget.

"Vår uppfattning är att vi kommer vara förberedda senare i år men kommer att vänta tills vi ser en tydlig nytta med det", uppger vd Niklas Östberg i en intervju med Techcrunch på en fråga om en börsnotering.

Han menar att de i dagsläget utnyttjar fördelarna av att vara ett privat företag och att de har ett starkt finansiellt stöd.

"Just nu njuter vi av fördelarna med att vara privatägda. Vi har samma finansiella backning som våra noterade kamrater, samtidigt som vi kan agera långsiktigt. Det gör oss till den värsta möjliga konkurrenten man kan ha. Därför har vi inga planer på en börsnotering under 2015."

Delivery Heros värdering på 3,1 miljarder dollar är ungefär i nivå med den amerikanska sektorkollegan GrubHub vars marknadsvärde är 3,3 miljarder dollar. I Storbritannien finns även Just Eat som är uppe i 2,85 miljarder pund.

Berlin-baserade Delivery Hero är en onlineplattform för take-away mat med runt 200.000 restauranger anslutna runt om i världen. Företaget har verksamhet i 34 länder, däribland Tyskland, Storbritannien, Sverige, Danmark, Brasilien, Kina, Sydkorea och Australien.

Rocket Internet ökade senast i mars sitt ägande i Delivery Hero till 39 procent.

Finwire/Breakit

Läs fler artiklar
LÄS MER