"Att SVT:s bästa serier inte finns på SVT Play är riktigt illa"

Breakit - "Att SVT:s bästa serier inte finns på SVT Play är riktigt illa"

Viggo Cavling

Krönikör

Viggo Cavling sågar SVT Play – och tipsar om sina favoriter bland startupserierna.

Min topp 3-lista över vilka TV-serier om startups jag tycker är bäst såg länge ut såhär: 1. Halt & Catch Fire, 2. Silicon Valley, 3. StartUp. Men problemet med att bedöma TV-serier är att det kan vara stora kvalitetsskillnader mellan säsongerna. Nu tycker jag att sista säsongen av Halt & Catch Fire är sjukt seg och i ärlighetens namn är StartUp, trots namnet, mer av ett absurt kriminaldrama än en entreprenörsberättelse i tech-världen.

Kvar finns Silicon Valley som jag tycker är sjukt rolig och som speglar startup-världens vedermödor på ett mycket träffande sätt. Jag tycker ytterst sällan att humorprogram är roliga, men Silicon Valley får mig alltid att dra på smilbanden. Jag gillar att serien är så politiskt inkorrekt med bara korkade killar i de ledande rollerna och smarta tjejer i biroller som investerare och utvecklare i främmande länder.

På sätt och vis är Homeland också en startup-serie, speciellt sista säsongen som innehåller en fejk-news-fabrik. Men att hylla sista säsongen av Homeland är verkligen att slå in en öppen dörr.

SVT får ofta mycket cred för SVT Play. VD Hanna Stjärne och gänget är snabba på trycka ut serier, bara någon vecka efter de visats i USA. Den största succén i SVT Plays historia är utan jämförelse Skam. Den finns just nu i alla säsonger på SVT, men frågan är hur länge. SVT:s strategi är nämligen inte att bygga upp ett stort bibliotek i Play utan att öppna och stänga sitt visningsfönster och dra in pengar på extern försäljning till HBO, Cmore, Viaplay och Netflix. Som licensbetalare är det naturligtvis surt att betala för samma innehåll två gånger. Går jag in på SVT Play och försöker på titta på Bron så kommer jag till ett klipp från SVT Morgon med manusförfattaren Hans Rosenfeldt som pratar om Netflix-serien Marcella och framtiden för Bron.

Ursäkta, men vad händer med SVT-produktionen Bron? Jo den finns på Netflix. Samma sak är det med med serien 30 grader i februari. Frånvarande på SVT Play, istället finns dramat i Thailand på Cmore.

Detta är faktiskt en liten skandal och den blir inte bättre av att tittarna har upptäckt detta och föredrar HBO och Netflix när det kommer till drama. SVT får mycket kritik för sina sponsorskyltar i samband med alla stora direktsändningar. Jag tycker frånvaro av SVT:s egna tv-serier på SVT Play är minst lika allvarlig. När SVT ska få nytt sändningstillstånd 2019 hoppas jag att politikerna inte glömmer bort visningsfönstern på SVT Play. Vad sägs om principen, det som licensbetalarna finansierat ska licensbetalarna också kunnat titta på?

Jag förstår att jag aldrig kommer att hitta min totala topp 3-lista på SVT Play, men att ingen av SVT:s bästa serier finns på SVT Play är riktigt illa.

Läs fler artiklar
LÄS MER