Mats Qviberg säljer Metro

Metro
Mats Qviberg säljer Metro

Foto: Lars Pehrson / SvD / TT /

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Finansmannen Mats Qviberg gör sig av med ägandet i tidningen Metro och sajten Realtid.

Det är Svenska Dagbladet som avslöjar affären, som innebär att Qviberg enligt egen utsago har förlorat 70 miljoner kronor på mindre än ett halvår.

"Jag är jättenöjd med affären även om det blev väldigt kort och dyrt", säger Mats Qviberg till SvD.

Qviberg förvärvade, genom investmentbolaget Custos, den nordiska delen av Metro i februari. Säljare var då Stenbecksfärens investmentbolag Kinnevik.

Custos hade då bara två månader tidigare köpt in sig i ekonomisajten Realtid.

Nu har Mats Qviberg sålt alla sina aktier i Custos, och följaktligen också alla aktier i Realtid och Metro, till Metros styrelseordförande Christen Ager-Hansen. Köpeskillingen: En krona.

Mats Qviberg tillför dock ett aktieägartillskott på 50 miljoner kronor till Metro, innan han lämnar över ägandet, för att tidningen ska ha råd att leva vidare.

"Försäljningen gjordes till en symbolisk summa men reflekterar såklart inte det underliggande värdet i bolaget. Samtidigt måste man ha respekt för den stora omställningen som branschen står inför vilket återspeglas i priset", säger Mats Qviberg till Svd.

Mats Qviberg har fått stenhård kritik i mediebranschen sedan han köpte Metro. Han har bland annat kallat en reporter på tidningen för "en typisk stalinist som vi borde bli av med" i en intervju med den högerpopulistiska sajten Nyheter Idag, vilket fick flera medarbetare att lämna Metro.

Norrmannen Christen Ager-Hansen, som nu tar över som huvudägare i Metro, har alltså fram tills nu varit Qvibergs affärspartner i Custos. De två ska från och med nu inte längre arbeta tillsammans, enligt Qviberg.

Läs fler artiklar
LÄS MER