Elon Musk: Teslas värdering är högre än bolaget förtjänar

Elon Musk: Teslas värdering är högre än bolaget förtjänar

Elon Musk, grundare av Tesla. Foto: Rich Pedroncelli/AP/TT

Finwire / Breakit

Elon Musk medger att Teslas värdering på över 50 miljarder dollar är något i överkant.

I en intervju med brittiska The Guardian uppgav Elon Musk att börsvärdet på Tesla är högre än vad någon har rätt att kräva.

Detta backade han upp med att hänvisa till att bolaget idag tillverkar bara en procent av General Motors totala produktion och kanske ännu viktigare, att Tesla är fortfarande en förlustbringande verksamhet.

Han fick även frågor kring att ett stort antal anställda vittnat om tuffa arbetsförhållanden. Sedan 2014 har ambulans tillkallats vid över 100 tillfällen då arbetarna drabbats av svimningar, yrsel, onormal andning och bröstsmärtor, enligt incidentrapporter som The Guardian tagit del av.

”Det här handlar inte om att vi är giriga kapitalister utan en fråga om hur mycket pengar vi förlorar, och hur överlever vi?”, sade Elon Musk i intervjun.

Tesla har hittills haft ett strålande 2017 på börsen. Aktien nådde en toppnivå den 10 maj efter att då ha rusat med 45 procent sedan nyårsskiftet.

I april valde Elon Musk att ta bolaget i försvar kring värderingen genom att säga att den återspeglar bolaget rätt, fast på lång sikt.

”Tesla är absurt övervärderad sett till det förflutna, men det är irrelevant. Priset på en aktie representerar riskjusterade framtida kassaflödena”, skrev Elon Musk på Twitter.

Den 4 maj tappade Tesla fem procent på börsen. Bakgrunden var information om att bolaget hade gjort sig av med 623 miljoner dollar i kassa under det första kvartalet. Det var den näst största kassaminskningen i historien. Bolaget innehar också förstaplatsen på den listan.

Läs fler artiklar
LÄS MER