Spotifys förlust ökade rejält i fjol – trots rusning för intäkterna

Spotify

Foto: TT

Olle Aronsson

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Den svenska musiktjänsten ska till börsen – men var långt i från lönsamhet under 2016. Det rapporterar The Information.

Spotifys förlust steg till någonstans mellan 300 miljoner och 400 miljoner euro förra året, enligt information som Spotify gett till sina investerare. I svenska kronor blir samma belopp 2,9 miljarder respektive 3,9 miljarder i dagens växelkurs.

Det är en kraftig ökning av förlusten jämfört med 2015, då bolaget gick back med motsvarande 1,8 miljarder kronor.

Intäkterna steg dock under 2016 med 50 procent till motsvarande 28 miljarder kronor. Spotify växer alltså i fortsatt rask fart, dock utan vinst.

Allt detta enligt The Information – en välrenommerad amerikansk betalsajt som skriver om techbolag.

Nyheten kommer i ett känsligt läge för Spotify, som i helgen bekräftade att företaget förbereder sig för en börsnotering i New York.

Investerare på Wall street har visserligen en tendens att vara förlåtande mot snabbväxande teknikbolag som går med förlust – men nåden har en gräns.

De som funderar på att köpa aktier vid börsnoteringen kan komma att ställa sig följande fråga: Om Spotify inte går med vinst med runt 30 miljarder i omsättning efter tio år som företag – när ska det då gå runt?

Samtidigt har bolaget förstås en väldigt attraktiv position på marknaden: Etta i världen på strömmad musik och som sagt 50 procents tillväxt.

Läs mer