Sök

Norrköpingsbolaget Dapresy köps upp av Verdane för över 100 miljoner kronor

VerdaneDapresy

Pål Malmros, partner på Verdane. t.h: Torbjörn Andersson, vd och medgrundare Foto: Press.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Almi invest och medgrundaren Peter Bernstrom cashar in när riskkapitalbolaget Verdane går in i mjukvarubolaget Dapresy.

Enligt uppgifter till Breakit satsar riskkapitalbolaget Verdane över 100 miljoner kronor på Norrköpingsbolaget Dapresy.

Pål Malmros, partner på Verdane, vill inte kommentera summan men bekräftar att affären är klar.

“Det här bolaget prickar väldigt många boxar för oss. Dessutom är det ett väldigt bra team både med kunskap inom mjukvara och marknadsundersökningar”, säger han.

Dapresy är ett så kallat “software as a service”-bolag – det vill säga att man säljer prenumerationer på en webbtjänst – och har utvecklat ett eget analysverktyg för marknadsundersökningar.

Undersökningar presenteras därefter i form av exempelvis "infographics".

“Det vi gör är egentligen att hjälpa organisationer att visualisera marknadsdata och kundupplevelsedata”, säger Torbjörn Andersson, vd och medgrundare av Dapresy.

På kundlistan har Dapresy bland annat e-handelsjätten Zalando och marknadsundersökningsbolaget Kantar media.

Enligt Breakits uppgiftslämnare omsatte bolaget ungefär 50 miljoner kronor förra året och har haft en omsättningstillväxt på 30 procent över flera år. Bolaget grundades 2003 och har nu USA som sin största marknad.

“Vi har varit fokuserade på marknadsundersökningsbranschen tidigt. Den spetsigheten har gjort att vi har kunnat vara väldigt fokuserade och växa snabbt”, säger Torbjörn Andersson.

Nu är målsättningen att växa ännu snabbare, med hjälp av de nya ägarna.

“Det vi kan är att bygga organisation och internationalisera. Vi tror vi kan etablera det här som ett ännu större bolag och öka tillväxttakten”, säger Pål Malmros.

I affären köper Verdane både befintliga aktier och aktier i en nyemission.

Torbjörn Andersson själv behåller det mesta av sitt innehav. Medgrundaren Peter Bernström säljer sitt innehav tillsammans med bland annat Almi invest och affärsängeln Per Nordling.

“Peter ville göra något annat och investerarna kände att de hade gjort en bra resa. Det är dags för en ny stark ägare att ta över”, säger Torbjörn Andersson och fortsätter:

“Nu är det jag och Verden som fortsätter framåt. Vi har haft en superfin tillväxt de senaste fyra åren. Nu ska vi skruva upp tillväxtakten ytterligare och bli den ledande aktören inom den här branschen.”

Fram tills Verdane investerade hade Dapresy tagit in ungefär 12 miljoner kronor sedan starten.

Läs mer