Digitala vårdtjänster sågas i granskning – otillräckliga i 3 av 4 fall

Min doktorKry

Foto: Press.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Jönköpings läns granskning av Kry och Min doktor har kommit fram till att bolagens läkare ofta skriver ut antibiotika utan tillräckligt underlag.

De digitala vårdcentralerna Kry och Min doktor är bland Sveriges hetaste techbolag just nu. Båda har tagit in upp mot 100 miljoner kronor i riskkapital och i princip varenda kotte i techvärlden hyllar bolaget som lösningen på den svenska vårdens effektivitetsproblem.

Den senaste månaden har de digitala vårdcentralerna mötts av motstånd från den offentliga sektorn.

Förra veckan bestämde Sveriges kommuner och landsting att ersättningen för digitala vårdbesök ska minska drastiskt – från 1.200 kronor till 650 kronor per besök. Anledningen är att besöken kostar för mycket för regionerna.

Nu rapporterar sajten Dagens arena dessutom att både Kry och Min doktor får bakläxa av Region Jönköping.

Landstinget har granskat de två tjänsterna och kommit fram till att de digitala vårdcentralerna skriver ut antibiotika utan tillräckligt underlag för en diagnos.

Enligt sajten har de två vårdcentralerna ställt ungefär 40 lunginflammationsdiagnoser vardera. Granskningen har kommit fram till att endast var tredje av Krys patienter fått korrekt handläggning. Hos Min doktor är samma siffra på en fjärdedel.

“De enda fall av misstänkt pneumoni som vi tycker har handlagts korrekt, är de fall där man hänvisat vidare till en fysisk läkare, eller har ordinerat hostmedicin”, säger Malin Bengnér, ansvarig smittskyddsläkare på Region Jönköping, till Dagens arena.

“Vi har tydliga riktlinjer för våra läkare kring vad som gäller vid förskrivning av antibiotika. Vi är också noggranna med att informera våra patienter i appen om vad som gäller för att ställa diagnos vid ont i halsen, och att vi i normalfallet inte kan förskriva antibiotika”, säger Johan Flodin, ansvarig läkare på Kry.

Läs mer