Industrigrupp köper Akademibokhandeln och Bokus

Bokus

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Industrigruppen Volati förvärvar Akademibokhandeln Holding som även inkluderar nätbokhandeln Bokus. Prislappen för aktierna är 263 miljoner kronor och rörelsevärdet bedöms till cirka 760 miljoner kronor.

Affären finansieras genom kassa och befintliga kreditfaciliteter, enligt ett pressmeddelande.

Tillträde förväntas ske under juli och för de cirka 500 anställda och franchisetagare till 28 av butikerna väntas inga förändringar. Affären är villkorad ett godkännande från Konkurrensverket.

Förvärvet förväntas ha en positiv påverkan på Volatis resultat för 2017 och Akademibokhandeln blir ett fjärde affärsområde inom Volati. För det tredje kvartalet belastas Volatis resultat med 10 miljoner kronor i transaktionskostnader, främst till finansiella rådgivaren Keystone MCF.

Säljare av aktierna i Akademibokhandeln är Accent Equity 2012 (71,7 procent), J.P. Killberg Bokhandelsaktiebolag (11,1 procent), Stiftelsen Bokförlaget Natur & Kultur (11,1 procent) och Krasse & Co (1,0 procent). Ledningen i Akademibokhandeln kommer att kvarstå som ägare till 5,2 procent av aktierna.

Akademibokhandeln omsatte 1,8 miljarder kronor förra året med ett rörelseresultat före avskrivningar om 125 miljoner kronor.

"Bokhandelsaktören är en välskött och lönsam koncern med starka kassaflöden och en mycket väletablerad marknadsposition. Akademibokhandeln och Bokus är samtidigt bland de starkaste konsumentvarumärkena i Sverige med stora kundbaser", konstaterar Volatis vd Mårten Andersson.

Akademibokhandelns kundklubb har idag över 1,3 miljoner medlemmar.

Läs mer