"Nu trycker vi på gaspedalen" – USA nästa för Natural Cycles

Natural Cycles

Elina Berglund Scherwitzl. Foto: Jonas de Lange.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Preventivappen Natural cycles växer så det knakar. Bolaget har redan passerat fjolårets omsättning på 18 miljoner kronor, berättade bolagets grundare Elina Berglund Scherwitzl.

Natural cycles har skapat en preventionsapp där kvinnor enbart genom att registrera sin kroppstemperatur kan få veta om de är fertila eller inte.

2015 mötte bolaget ett stort hinder när läkemedelsverket beslöt att Natural cycles inte fick kalla sin app för preventivmedel utan bara fertilitetsdator.

Trots motgångarna fick bolaget 2016 in 50 miljoner kronor i riskkapital.

I februari i år fick bolaget igen grönt ljus av läkemedelsverket att marknadsföra sig som preventivmedel.

På tisdagen intervjuades bolagets grundare Elina Berglund Scherwitzl på Breakit och Carnegie private bankings event. Då avslöjade hon att bolaget nu planerar att gasa rejält.

“2016 var vi lite i stiltje på grund av det här med klassificeringen hos läkemedelsverket. Under året omsatte vi 18 miljoner kronor. Det har vi redan passerat i år”, berättar Elina Scherwtizl Berglund, medgrundare av bolaget, på Breakit och Carnegie private bankings skatteevent i Stockholm.

Natural cycles har tidigare haft Sverige som sin största marknad men under april månad gick Storbritannien om Sverige som största land.

"Nu händer det äntligen! Fram tills nu har Sverige dominerat men nu har Storbritannien gått förbi mätt i antalet betalande kunder", säger Elina Scherwtizl Berglund.

Från scen berättar hon även att bolaget har omfattande expansionsplaner.

"Nu trycker vi på gaspedalen och ska försöka ta så mycket marknadsandelar som möjligt, särskilt i Storbritannien", säger Elina Scherwtizl Berglund och fortsätter:

“Nu har vi certifiering för Europa så vi fokuserar på Storbritannien. Vi har fördelen att vara först på marknaden så nu handlar det om att ta så stor del av marknaden som möjligt. Men vi kommer också jobba på att bli godkända av FDA i USA, vilket innebär att vi kommer kunna växa där kommande år. Då behöver vi mer kapital för att det är en så stor marknad”, säger hon.

Några beslut är inte fattade men målet är att stänga en större finansieringsrunda under slutet av året för att under 2018 göra en rejäl inbrytning på den amerikanska marknaden.

"Vi har inte bestämt hur mycket pengar det rör sig om", säger Elina Scherwtizl Berglund.

Bolaget har idag ungefär 250.000 registrerade användare.

Läs mer