Därför förlorar KNC Miner pengar - trots 100-tals miljoner i intäkter

KNC Miner
Därför förlorar KNC Miner pengar - trots 100-tals miljoner i intäkter

FOTO: KNC MINER

Breakit

En nedskrivning på nära 160 miljoner kronor resulterade i att det svenska bitcoinbolaget KNC Miner tvingades redovisa en helårsförlust på 30 miljoner kronor för 2014.

Bakgrunden till den kraftiga nedskrivningen uppges vara den förväntade livslängden för ett chip.

”Tidigare har vi i redovisningen räknat med att man kan ha chipen i 5 år. Men våra första chip är inte längre lönsamma att använda. Så nu har vi räknat om, skriver av altt på ett år och bedömer den verkliga livslängden till 18 månader”, säger bolagets finanschef Sam Saatchi till Dagens industri. 

Lönsamheten må vara ett problem för KNC, men när det kommer till tillväxten har bolaget uppvisat urstarka siffror. Omsättningen uppgick till hela 640 miljoner kronor förra året, vilket motsvarar samma belopp som Minecraftskaparna Mojang hade under sitt första startår. Bolaget väljer nu också att satsa ytterligare på tillväxten. Bland annat ska ett datacenter i Boden uppföras.

”Vi för en dialog både med Bodens kommun och med ytterligare en kommun i norra Finland om att bygga fler datacenter”, säger Sam Saatchi.

Utöver det har bolaget också valt att byta affärsmodell från att sälja hårdvara till att sälja datakapacitet för bitcoinbrytning.

KNC, som grundades för exakt två år sedan, har dragit in 124 miljoner kronor i riskkapital från flera investerare, däribland Accel, Creandum, GP Bullhound och affärsängeln Martin Wattin. Två andra tidiga investerare är grundarna av Blocket-kopian Avito, Jonas Nordlander och Filip Engelbert. De har tidigare berättat om detta i en intervju med Breakit då sa Filip Engelbert bland annat:

”Det är en av de största privata investeringar vi gjort och den gjordes på ungefär 15 sekunder”.

Läs fler artiklar
LÄS MER