Hårt slag mot digitala läkarebesök – landstingen vill halvera ersättningen

Min doktorKry

Digitala vårdcentralen Krys operativa chef Josefin Landgård samt vd Johannes Schildt. Foto: Press.

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

Chefredaktör

Sveriges kommuner och landsting, SKL, väntas föreslå att taxan för digitala läkarbesök ska sänkas från 1200 kronor till 650 kronor. Det skulle innebära ett hårt slag för snabbväxande startups som Kry och Min Doktor.

Min Doktor och Kry är två av Sveriges mest hajpade och tungt uppbackade vård-startups. Båda fungerar som privata digitala vårdcentralen där patienter kan boka tid och träffa läkare via videomöte.

Kry och Min Doktor kunde under förra året fakturera landstingen 1885 kronor per besök, enligt den tidigare taxan för utomläns vård som SKL kommit överens om. Detta samtidigt som de själva enbart tog 250 kronor i patientavgift för sina läkarbesök. 

Men det ska det bli ändring på nu. Enligt Dagens Arena kommer styrelsen inom Sveriges kommuner och landsting, SKL, imorgon att besluta att den rekommenderade taxan för digitala läkarbesök ska sänkas till 650 kronor inklusive patientavgift. Det kan jämföras med 2017 års summa på 1200 kronor, som de flesta landsting tillämpar idag.

Orsaken till den drastiska sänkningen är att besöken resulterat i stora kostnader för regionerna.

Under andra halvåret fakturerades exempelvis Region Skåne 2,5 miljoner kronor för besök via Min Doktor och Kry – en siffra som fick regionen att reagera kraftigt. Bland annat har man försökt kräva tillbaka stora delar av beloppet.

“Vi tycker inte att det går att jämföra ett digitalt vårdbesök med ett fysiskt läkarbesök”, sade Lars-Åke Rudin, ekonomidirektör i Region Skåne, till Sveriges Radio tidigare i år.

“Kostnaden är inte densamma på ett digitalt vårdbesök som ett fysiskt besök.”

Daniel Persson, affärsutvecklingschef på Min doktor, menar däremot att deras kostnad per patientbesök är avsevärt högre än de 650 kronor som nu föreslås.

“Vi har låtit göra en akademisk studie som visar att ett digitalt vårdbesök kostar ungefär 1 000 kronor, vilket inkluderar hela vårdförloppet. I vanlig vård är den kostnaden 1 700 kronor”, säger Daniel Persson till Dagens Arena.

Både Min Doktor och Kry backas upp av stora summor riskkapital. I det senare fallet återfinns investerare som Creandum och brittiska Index Ventures på ägarlistan.

Läs mer