Svenska SMS-bolaget CLX köper Dialogue Group – för 370 miljoner kronor

CLX
Svenska SMS-bolaget CLX köper Dialogue Group – för 370 miljoner kronor

FOTO: Sanna Wolf Watz. Från vänster Henrik Sandell, Robert Gertmann, Kristian Männik, Johan Hedberg och Björn Zethraeus.

Finwire / Breakit

Svenska CLX Communications köper upp konkurrenten Dialogue Group. SMS-bolaget betalar motsvarande 370 miljoner kronor.

Trots att nya meddelandetjänster som WhatsApp och Snapchat snabbt vinner mark så skickar vi fortfarande miljarder sms-meddelanden varje år.

För Kista-baserade CLX, som hanterar meddelanden från företag ut till konsumenter, har det blivit en lysande affär.

Nu står det klart att CLX, som är en global leverantör av molnbaserad mobil telekommunikation för företag och mobiloperatörer, har köpt upp det engelska bolaget Dialogue Group.

Dialogue, som är en global leverantör av mobila meddelandetjänster och säkerhetslösningar för mobiloperatörer, köps upp för 32 miljoner pund på kassa- och skuldfri basis. Det motsvarar cirka 370 miljoner kronor.

"Vår vision är tydlig; vi bygger världens ledande CPaaS-företag. Förvärvet av Dialogue är nästa naturliga steg för att leverera på den strategi som kommunicerades i samband med vår börsintroduktion i oktober 2015", säger Johan Hedberg, vd och koncernchef, CLX Communications, i ett pressmeddelande.

Köpeskillingen erläggs kontant och CLX har säkrat finansiering genom en kreditfacilitet från Svenska Handelsbanken och Danske Bank. Integrationsarbetet startar omgående. Det förväntas ta 12-18 månader och slutföras under hösten 2018.

Förutom att leverera lösningar för meddelandetjänster till företag, erbjuder Dialogue mjukvara och tjänster till mobiloperatörer i främst Asien- och Stillahavsregionen, men även globalt, för att dessa ska kunna tillgodogöra sig intäkter från A2P SMS.

Genom förvärvet uppges bolaget stärka sin kundbas i Storbritannien och Australien samt addera ytterligare viktiga, direkta mobiloperatörsförbindelser i Nya Zeeland, Singapore, Malaysia, Bangladesh, Vietnam, Kambodja, Japan, Filippinerna, Indonesien samt Egypten.

Under tolvmånadersperioden som slutade sista februari 2017 uppgick Dialogues intäkter till 36,7 miljoner pund, bruttoresultatet uppgick till 11,5 miljoner pund och rapporterade ebitda uppgick till 5,2 miljoner pund, vilket motsvarar en marginal om 14,2 procent.

Läs fler artiklar
LÄS MER