Köpte ut sin investerare i höstas – nu säljer Relenda-grundaren hela bolaget till Logiq

Breakit - Köpte ut sin investerare i höstas – nu säljer Relenda-grundaren hela bolaget till Logiq

Teamet bakom Relenda. Foto: Press.

Jonas de Lange

Reporter

Roni Bicér gör ett mångmiljonklipp när han säljer sitt fintechbolag Relenda till norska Logiq.

Relenda, tidigare Fakturabörsen, har skapat en plattform där företag kan sälja sina fakturor som finansieringsmetod. I andra ändan sitter hedgefonder och investmentbolag som placerar pengar genom att köpa fakturorna.

Bolaget hade länge mediejätten Schibsted som sin största ägare – som mest ungefär 80 procent. I höstas köpte dock grundaren Roni Bicér tillbaka bolaget från Schibsted.

Parterna ville inte avslöja hur stor transaktionen var men enligt Breakits beräkningar bör bolaget ha värderats till 20-30 miljoner kronor.

Roni Bicérs plan var då att styra om bolaget och lägga en mer aggressiv tillväxtplan. Till den nya planen skulle han även ta in 20 miljoner kronor i riskkapital.

“Jag kände att jag ville driva vissa saker lite snabbare. Bland annat att ha en annan presstrategi och bli mer synliga. Jag vill växla upp och det var därför vi gjorde den här affären”, sade han då.

Men kapitalrundan uteblev. Istället har Roni Bicér nu sålt hela bolaget till det norska faktureringsbolaget Logiq.

“Vi har varit ute efter en partner som Logiq i princip sedan vi startade 2011–2012. Nu kommer vi in i en bra koncern och kan bli en del av ett ekosystem av elektroniska fakturor och dokument som gör att vi kan växa snabbare”, säger Roni Bicér.

Logiq har byggt ett system som digitaliserar fakturor och dokumenthantering åt företag. Fakturor till ett värde av 200 miljarder kronor om året snurrar genom bolagets affärssystem.

“Drygt tio procent av alla företag i Sverige använder alternativa finansieringsformer – där factoring (finansiering genom fakturaförsäljing reds. anm.) ingår. Tar vi alla de tio procenten hos Logiq skulle vi bli störst i Sverige”, säger Roni Bicér.

Parterna har valt att hålla köpeskillingen hemlig men enligt uppgifter till Breakit rör det sig om upp mot 35–40 miljoner kronor. Då hade Relenda även fått ett investeringserbjudande från ett riskkapitalbolag till en värdering på 50 miljoner.

Vi har räknat oss fram till att du gör upp mot 20 miljoner på drygt ett halvår. Det är väl ett bra klipp?

“Jag är definitivt nöjd med affären. Jag såg ett större värde i bolaget än vad Schibsted gjorde då. Nu är jag mest glad över att förvärvet ger bolaget en tydlig strategi”, säger Roni Bicér.

Hur känns det att förlora kontrollen över ägarskapet igen?

“Det känns bra. Jag och Logiq har ett tydligt gemensamt mål. Jag kommer gå in som vd i bolaget igen, i alla fall närmaste 1,5 året. Det här känns helt rätt för bolaget.”

Läs fler artiklar
LÄS MER