Sök

Tog in 20 miljoner i riskkapital – nu avslöjar Lysa de hemliga investerarna

LysaPrivatekonomi

Emilie Andersson är medgrundare till Lysa. Foto: Jonas Eng

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Det var i april som Lysa lanserades.  Affärsidéen är att med hjälp av en egenutvecklad robottjänst ge kunderna placeringsråd till betydligt lägre avgifter jämfört med de etablerade bankerna. 

Det är sedan tidigare känt att satsningen backats upp av Avanzas tidigare vd Nicklas Storåkers. Tillsammans med grundarna Patrik Adamson, Emilie Andersson och Henrik Littecke har han finansierat starten med cirka 20 miljoner kronor i riskkapital.

Det har däremot inte varit känt vilka de övriga investerarna är – förrän nu.

Breakit kan avslöja att det finns en rad kända finanstoppar i ägarlistan. 

Riskkapitalbolaget Ernström & Co, med Göteborgsprofilen Fabian Hielte i spetsen, ledde nyemissionen och är den största investeraren, berättar Lysas medgrundare Emilie Andersson. 

På listan finns även Tomas Billing som är vd för investmentbolaget Nordstjernan samt Citigroups Nordenchef Eirik Winter.

Pocketshops grundare Mathias Engdahl är också en av de aktörer som satsat på Lysa. 

”Vi och våra investerade är övertygade om att digital kapitalförvaltning är för framtiden”, säger Emilie Andersson, som tillägger att de inte kunde ha hoppats på en bättre grupp investerare. 

Grundarna bakom Lysa har arbetat på tjänsten under en längre tid, men det var först nu i april som den lanserades. Planen är nu att fortsätta utveckla och förbättra tjänsten. 

"Det är också viktigt att vi når ut till kunderna och att folk förstår att vi är ett seriöst alternativ till bankerna. Det är ett stort brus i branschen med många nya aktörer och det kan vara svårt att förstå skillnaderna."

Hon vill inte avslöja hur kundunderlaget ser ut men berättar att det gått väldigt bra och att Lysa är nöjda över kundtillströmningen. 

I nuläget är det inte aktuellt att ta in mer pengar, men Emilie Andersson säger att Lysa är öppna för att det kan ske framöver. 

”Vi har absolut kontakt med olika investerare men det är inget vi fokuserar på, vi är välfinansierade så vi klarar oss med de pengar vi har”.

Läs mer