Reser du i företaget? Då kan du få ut 5 000 kronor skattefritt

Reser du i företaget? Då kan du få ut 5 000 kronor skattefritt

Björn Elfgren, VD och grundare av Wint.

Många startups missar att dra av för resor, mat och bilåkande. Björn Elfgren, VD och grundare av Wint, visar hur du kan göra avdrag för tusentals kronor om året – så här.

Som entreprenör är du säkert ute på resor, bygger upp kontakter, säljer, träffar investerare, bor hos kompisar och äter mat på ställena du besöker. Detta är något du kan göra avdrag för. Men många orkar inte eller vet inte om att de kan göra det – så avdraget blir aldrig gjort. Men den som tar tag i saken har pengar att spara.

Exempel:

Du drar från Malmö till Göteborg på onsdag morgon, hinner med ett gäng möten, sover hos en polare, kör hela torsdagen, sover en natt till hos kompisen och åker hem på fredag efter lunch.

Allt detta kan du ta ut ett så kallat traktamente för, på 220 kronor per heldag. Det ska täcka mat och omkostnader när du är på resande fot, kostnader du alltså skulle haft ändå.

Du kan då ta ut 3 dagar x 220 kronor = 660 kronor.

Du kan dessutom ta ut 110 kronor för övernattningen hos din kompis, så 2 x 110 kronor = 220 kronor.

Totalt: 880 kronor

Om du dessutom tar din egen bil så får du ut 18.50 kronor/mil skattefritt. Till exempel: 85 mil x 18,50 kronor = 1.572 kronor att dra av.

5 000 kronor på ett år

Många – kanske de flesta – entreprenörer kommer upp i över 5.000 kronor året på enbart dessa avdrag. Till exempel:

1 dag/månad med övernattning hos en kompis = 5.000 kronor i avdrag på ett år.

Eller:

23 mil/månad med egen bil under ett år = 5.000 kronor i avdrag på ett år.

Så vad ska du tänka på för att kunna dra nytta av avdraget? Här är två viktiga råd:

  • Viktigast: ta tag i din reseräkning. Gör det nu direkt när du läser detta, annars är risken att det aldrig blir av.
  • Tänk på reglerna kring traktamenten och reseersättningar. För att kunna ta ut traktamente måste du till exempel alltid övernatta minst en natt och resa minst 50 kilometer från din arbetsplats/bostad.


Borttappade kvitton

Den största fallgropen med allt detta är att många inte orkar ta hand om sina kvitton. Det handlar ofta om små utgifter där man inte orkar med att skicka kvittot (på det som är avdragsgillt) till den som sköter bokföringen – bara för att det känns jobbigt. Det här kan kosta dig stora pengar.

Exempel:

Du orkar inte – eller glömmer att – skicka in kvitton på 5.000 kronor om året. I praktiken blir det ju då så att du drar in pengar i företaget, skattar på dessa och betalar ut lön till dig själv – och därefter tar dessa 5.000 kronorna privat. Allt detta kostar ditt företag 9.387 kronor. Eller med andra ord: Ett borttappat kvitto på 100 kronor kostar ditt företag dubbelt!

Så vad göra? Skaffa dig en app där du direkt kan fota av dina kvitton och skicka in dem till den som sköter bokföringen. Det är här Wint kommer in i bilden. Vi är både en redovisningsbyrå och en smart bokföringslösning i ett. Med oss kan du fota dina kvitton, godkänna fakturor, se exakt var du ligger till i företaget – och allt så enkelt så att det nästan går på autopilot.

Läs mer om Wint här och kontakta oss om hur du kan spara tid och pengar på din bokföring!

Det här är ett sponsrat inlägg från Wint. Sponsrade inlägg är en del av Breakits annonserbjudande. Inläggen skrivs inte av Breakits redaktion utan av kommersiella samarbetspartners. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till sales@breakit.se.

Läs fler artiklar
LÄS MER