Max Hansson säljer sitt PayEx till Swedbank – potentiell miljardaffär

PayEx
Max Hansson säljer sitt PayEx till Swedbank – potentiell miljardaffär

T.h: Max Hansson. Foto: Press.

Finwire / Breakit

Entreprenören Max Hansson säljer sitt betalbolag PayEx till Swedbank. Summan är hemlig – men mycket tyder på att det rör sig om en miljardaffär.

Betalbolaget PayEx grundades 1972 av Max Hansson som ägt bolaget sedan dess.

Nu säljer gotlänningen sin skapelse.

På onsdagsmorgonen stod det klart att storbanken Swedbank köper upp det helt privatägda betalningstjänstföretaget PayEx, och går därmed in på en ny marknad.

PayEx kommer att drivas vidare som ett helägt dotterbolag till Swedbank. 2015 redovisade bolaget en nettoomsättning på 695 miljoner kronor och gjorde en vinst på närmare 80 miljoner kronor.

Några finansiella detaljer kring affären avslöjas inte – men att det rör sig om en storaffär råder det ingen tvekan om. När betalbolaget Dibs såldes var värderingen exempelvis 15 gånger vinsten. Det indikerar en prislapp i miljardklassen.

PayEx erbjuder betallösningar både på internet och i fysisk handel samt administrativa tjänster inom fakturering, reskontrahantering och inkasso. Bolaget har sitt huvudkontor på Gotland.

Att få Swedbank som ägare kan innebära ett viktigt lyft för Payex, som kämpar mot konkurrenter med stora finansiella muskler. 2015 valde den dåvarande vd:n Mikael Wandt att avgå med omedelbar verkan, delvis på grund av bolagets bristande investeringskapacitet.

”Jag hade önskat att man kunnat driva igenom en del förändringar inom både ledarskaps- och kulturfrågor. Sedan är det också viktigt att man fortsätter att investera i marknaden, både vad gäller effektivitet och utveckling. Vi har gjort stora investeringar i plattformar och kundprojekt och jag ville fortsätta investera i den takt som kunderna kräver", sade han då.

Förvärvet finansieras med egna medel och är villkorat av sedvanlig myndighetsprövning.

Breakit har sökt Max Hansson.

Läs fler artiklar
LÄS MER