Zaver vill utmana Klarna och Paypal – nu investerar Lars Wingefors och Bo Mattsson

Zaver
Zaver vill utmana Klarna och Paypal – nu investerar Lars Wingefors och Bo Mattsson

Jonas de Lange

Reporter

Spelmiljardären Lars Wingefors och affärsängeln Bo Mattsson är med när Zaver tar in 3,5 miljoner kronor.

Över 1 miljard kronor. Det var vad Nordic capital betalade när Bo Mattsson sålde sitt bolag Cint. Bo Mattsson ägde vid köptillfället 12 procent av bolaget, vilket innebär att han cashade in en bra bit över 100 miljoner kronor.

Affären gjordes upp i januari förra året. Av en händelse satt Amir Marandi och filade på sin egen startupidé när han läste om miljardförsäljningen på Breakit.

“Jag mejlade Bo Mattsson och skrev ungefär att ‘vi sitter på världens bästa idé. Vill du ta en kaffe?’”, berättar Amir Marandi.

Det blev ingen kaffe utan istället satte de två sig framför en whiteboard så Amir Marandi kunde förklara sin idé.

“Han var inte så imponerad av produkten vi hade då men han trodde på oss som personer. Idag är det något helt annat än vad det var från början”, säger Amir Marandi.

Produkten han pratar om är betallösningen Zaver. Han har utvecklat tjänsten tillsammans med sina medgrundare Linus Malmén och Filip Gauffin.

När Breakit ber honom förklara hur tjänsten funkar är han väldigt kryptisk.

“Vi har suttit i smyg och byggt en betaltjänst. Vi sitter på något ganska unikt idag. Det är ett koncept som vi tror att andra aktörer är intresserade av så vi vill gärna komma ut med det när vi lanserar tjänsten. Vi tror att vi i framtiden kommer kunna utmana till exempel Klarna och Paypal”, säger han.

I dagsläget har bolaget tre tillstånd från finansinspektionen, som kan ge en hint om vad det kan röra sig om: Betaltransaktioner, penningöverföring och konsumentkreditförmedling.

Det här kan indikera att det rör sig dels om en ren betaltjänst och dels om möjligheten att förmedla olika sorters lån till privatpersoner.

Mötet med Bo Mattsson resulterade snabbt i en mindre finansieringsrunda på 800.000 kronor. Utöver Bo Mattsson investerade bland annat och Mehran Farshid, ekonomichef på SF Bio.

Nu har bolaget fyllt på kassan igen med 3,5 miljoner kronor. I den nya rundan har man även fått med Lars Wingefors, storägare och vd på spelföretaget THQ Nordic. De nya pengarna ska användas för att ta fram den första färdiga versionen av Zaver.

“Lars, Bo och Mehran är alla duktiga personer som kan tillföra väldigt mycket erfarenhet till bolaget. Det betyder mycket för oss att ha med folk som har lyckats tidigare men framförallt också haft motgångar. Det är av stor vikt att det finns personer vi kan lära av”, säger Amir Marandi.

I kapitalrundan värderas Zaver till ungefär 20 miljoner kronor.

Transparens: Både Lars Wingefors och Bo Mattson har även investerat i Breakit.

Läs fler artiklar
LÄS MER