Sök

Backing minds investerar i bolag som ska ge dig sjukdomstester med vanlig post

Dynamic Code

Susanne Najafi och Sara Wimmercranz. Foto: Henrik Huldschiner och press.

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

DNA-analysbolaget Dynamic code får in 10 miljoner kronor från Sara Wimmercranz och Susanne Najafis riskkapitalbolag Backing Minds.

Linköpingsbolaget Dynamic code har utvecklat egna tester som ska låta dig kolla en rad olika sjukdomar genom att skicka ett enkelt DNA-prov med vanlig post.

Nu har bolaget fått in 10 miljoner kronor från riskkapitalbolaget Backing minds, vilket sajten Di digital var först med att rapportera om.

“Vi har kollat väldigt mycket på health tech. Den traditionella hälsovården är både överbelastad och odigital. Vi har investerat i Dynamic code bland annat för att de äger hela värdekedjan själv”, säger Sara Wimmercranz, som grundat Backing minds tillsammans med Susanne Najafi.

Dynamic code är nämligen inte bara ett vanligt DNA-labb utan driver direktförsäljning av prover till konsumenter via sin egen sajt. Det kan handla om allt från könssjukdomar till laktosintolerans. Bolaget står både för att skicka ut och ta emot proverna, analysera dem och sedan koppla in vårdgivare om så behövs.

Förutom direktförsäljningen har Linköpingsbolaget även avtal med bland Apoteket AB samt de digitala vårdcentralerna Kry och Min Doktor.

“De växer fint tillsammans med de digitala vårdgivarna. Dynamic code äger även systemet som vårdgivarna kopplar in sig i”, säger Susanne Najafi.

“Vi tycker det ska bli superkul att jobba tillsammans med bolag. De har verkligen en jättebra möjlighet att skala upp nu”, säger Sara Wimmercranz.

Backing minds är sannolikt inte ensam investerare i Dynamic code. I dagarna drar nämligen bolaget igång en investeringskampanj på crowdfundingplattformen Pepins.

Där planerar man att ta in 8–10 miljoner kronor till en värdering på ungefär 60 miljoner kronor. 

Det är dock en högre värdering än när Backing minds gick in. Riskkapitalbolaget investerade till en teckningskurs på 12,6 kronor – att jämföra med Pepins emissionskurs på 15 kronor.

“Det är dels att vi gick in tidigare men så är det också så att det är en annan struktur och ett annat aktieslag* på Pepins vilket ger en annan värdering”, säger Sara Wimmercranz.

*Fotnot: När Backing minds investerade gjordes en emission av vanliga stamaktier. På Pepins rör det sig om en likvidationspreferensaktie. Det innebär kortfattat att de som köpt aktier genom Pepins står först i kön att ta del av det som finns kvar om Dynamic code skulle avvecklas. Preferensaktier värders ofta högre än vanliga stamaktier.

Läs mer