Viktig deal för Soundcloud – skriver avtal med musikjätte

Viktig deal för Soundcloud – skriver avtal med musikjätte

Foto: Tor Johnsson/SvD

Jon Mauno Pettersson

Nyhetschef

Svensk-grundade musiktjänsten Soundcloud har skrivit på ett licensavtal med Merlin, som representerar rättigheterna för 20 000 indie-labels.

Breakit har tidigare kunnat rapportera om att skivbolagsjätten Sony Music beslutat sig för att ta bort sina artisters musik från den svensk-tyska tjänsten Soundcloud. Orsaken uppgavs då vara ”avsaknad av intäktsmöjligheter”.

Men nu verkar det åter blåsa medvind för grundarsvenskarna Alexander Ljung och Eric Wahlforss. 

Enligt den amerikanska sajten The Verge har Soundcloud skrivit på ett rykande färskt avtal med skivbolagsgruppen Merlin, som representerar över 20 000 indie-labels. Avtalet innebär att deras artister från och med nu kommer kunna ta del av sajtens annonsintäkter från både den egenuppladdade musiken och när andra laddar upp deras musik.

Avtalet uppges även innebära att artisterna kommer att finnas tillgängliga på Soundclouds kommande prenumerationsmodell.

Soundcloud, vars tjänst bygger på att musikkreatörer kostnadsfritt kan kommentera och ladda upp egenproducerad musik på tjänsten, saknade så sent som förra året helt och hållet licensrättigheter från de större skivbolagen. Istället har samma princip som Youtube anammats: rättighetsinnehavaren måste själva flagga när misstänkt upphovsbrott påträffas.

Idag har man dock ett avtal med Warner Music, det vill säga en av de tre skivbolagsjättarna. Sony Music har som bekant redan hoppat av, medan förhandlingarna med Universal Music för tillfället verkar ha gått i stå.

I detta sammanhang är Merlin en liten spelare – men fortfarande viktig.

Hur mycket som Soundcloud tvingas betala ut till en skivbolagsgrupp som Merlin är hemligstämplat, men enligt ett nyligen läckt dokument framgår det att Soundcloud ska betala 10,5 procent av sina intäkter, eller 22 procent av vad bolaget tjänar på musikrättigheter, (den högsta av de två summorna) till musikförläggare.

Soundcloud har sitt huvudkontor i Berlin men grundades av svenskarna Alexander Ljung och Eric Wahlforss. I sin senaste riskkapitalrunda värderades bolaget till över 1 miljard dollar hittills har bolaget lyckats dra in totalt 123 miljoner dollar i finansiering.

Enligt Soundclouds egna siffror har de 175 miljoner aktiva användare. 

Läs fler artiklar
LÄS MER