Sök

Svenska musikbolaget Kobalt stänger jätterunda – tar in 660 miljoner kronor

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Det svenskgrundade musik-techbolaget Kobalt tar in 660 miljoner kronor i riskkapital.

Musik-techbolaget Kobalt, som grundats av den svenske entreprenören Willard Ahdritz, har skapat en plattform som gör att upphovsrättsinnehavare kan följa hur deras musik används – och därmed få betalt för den.  

Rättighetsinnehavarna kan själva kontrollera de 700.000 (!) olika intäktskanaler som en enskild låt kan ha och se exakt var pengarna därefter tar vägen.

Kobalt grundades 2001 och är i dag ett miljardbolag som representerar musiker som Max Martin (som även är delägare) och Skrillex. Bolaget har sedan tidigare fått in stora summor riskkapital från bland annat Google Ventures. 

Nu står det klart att Kobalt stänger en jätterunda på 75 miljoner dollar, drygt 660 miljoner kronor i riskkapital. Det framgår av ett pressmeddelande.

Kobalt plattform är utformad för att samla in royalites snabbt och effektivt och med den nya finansieringen ska man kunna göra det ännu bättre. 

Rundan leddes av Hearst Entertainment. Balderton Capital och MSD Capital medverkade också. Dock inte Google Ventures som tidigare investerat i Kobalt. 

Bolaget värderades inför rundan till närmare 6,2 miljarder kronor. 

Kobalt Musics vd och grundare Willard Ahdritz säger att visionen alltid har varit att transformera musikindustrin och att hjälpa den in i digitaliseringen. Han konstaterar samtidigt att industrin är mer komplex än någonsin genom den ökande streamingen och miljoner av mikrotransaktioner.  

"Jag har aldrig varit säkrare på att vår plattform, kombinerat med vårt globala kreativa team, är den rätta för att förse skapare och rättighetsinnehavare i det snabbt utvecklande digitala musikmiljön", säger Ahdritz. 

Under det räkenskapsår som avslutades i juni förra året omsatte bolaget 260 miljoner dollar – en ökning på 15 procent från året innan. Bolaget redovisade samtidigt en förlust efter skatt på 19,5 miljoner dollar.

I höstas köpte Kobalt upp den holländska konkurrenten Fintage house.

Läs mer