Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Bitcoin-grävaren KNC Miner bygger ny datorhall i Boden

Artikel bild

Svenska KNC Miner, som säljer teknik som gör det möjligt att använda kryptovalutor, ska bygga ytterligare en datorhall i Boden.

Olle Aronsson

Olle Aronsson

olle@breakit.se

Medgrundare

Det offentliggjorde branschorganisationen The Node Pole på konferensen Datacloud Europe på torsdagen.

Den nya anläggningen har en kapacitet på 20 megawatt och blir sett till golvytan stor som fyra basketplaner.

Bolaget har främst gjort sig känt för sin synnerligen lönsamma verksamhet med att utvinna kryptovalutan bitcoin. Numera koncenterar sig KNC Miner på att sälja datorkapacitet till andra aktörer som vill utvinna eller använda sig av kryptovalutor - en teknik som spås kunna revolutionera marknaden för finansiella transaktioner.

KNC Miner offentliggör samtidigt att bolaget ska bygga ytterligare en datorhall som planeras bli den klart största i Sverige.

Det finns dock en risk för att den i stället hamnar i Finland, där energiskatten är lägre.

”Vi inväntar ett beslut rörande den svenska energiskatten. Nu är det upp till Sveriges regering som avgör om vi kommer att expandera mer här”, säger KNC Miners vd Sam Cole.

KNC Miners verksamhet slukar stora mängder el, vilket är orsaken till att datorhallarna ligger långt norr ut där den naturliga temperaturen hjälper till med att kyla ner processorerna och därmed spara energi.

Under det brutna räkenskapsår som avslutades i juni 2014 omsatte KNC Miner 191 miljoner kronor och gjorde en vinst på 27 miljoner.

KNC Miner tog i februari in 15 miljoner dollar, motsvarande 124 miljoner kronor, i finansering från bland andra det amerikanska riskkapitalbolaget Accel och svenska Creandum.

Läs mer