Lena Apler och Transfer Galaxy med när Orten.io åker till Bergsjön

Talarna Lena Apler, Afra Noubarzadeh och Anna Urombi samt arrangörerna Daniel Lundin och Zakaria Hersi. Foto: Jonas de Lange

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Breakit följer med Orten.io till Bergsjön för att träffa morgondagens entreprenörer. Med sig hade arrangören fått tungviktaren Lena Apler och några av Startupsveriges främsta stjärnskott.

För ett par år sedan gjorde Zakaria Hersi en riktig kometresa inom e-handelskoncernen Saltside. På ett och ett halvt år byggde han upp den nigerianska Blocket-klonen Efritin från en till 150 anställda.

2016 slutade han för att starta sitt nästa projekt – Orten.io. Tanken är att skapa fler entreprenörer i just “orten”.

“Det finns nästan bara vita män i startupvärlden. Vi saknar mångfald, vi behöver fler kvinnor och fler människor från förorten. Det finns otroligt många talanger där”, sade Zakaria Hersi när han lanserade projektet.

I samband med GBG tech week har Orten.io tagit sig till Bergsjön, längst ut på 11:ans spårvagnslinje i Göteborg.

På scen har Zakaria Hersi plockat fram förmågor som Anna Urombi, grundare av den Wellstreet-backade välgörenhetsstartupen Addtruly, teamet bakom det hajpade fintechbolaget Transfer Galaxy och Lena Apler, grundare av den digitala banken Collector.

De olika talarna berättade om sina egna resor fram till där idag och hur de utmanats av sina förutsättningar. Gemensamt för alla är att de tillhör någon minoritet eller är kvinnor.

En annan talare var Haider Abdo, grundare av e-handelsbolaget Returnado.

Haider Abdo.jpg

Haider Abdo, grundare av Returnado.

“Jag tycker att det här initiativet är viktigt och sjukt bra. Även om jag är väldigt obekväm med att prata om mig själv tror jag att det kommer vara bra för hela vårt community och samhälle om vi gör sånt här”, säger han.

Vad vill du förmedla med det du berättar här idag?

”Jag vill vända på det och säga att jag blivit sjukt inspirerad av alla dragningar som har hållits här redan och hoppas väl att åstadkomma något liknande.”

Hela idén med Orten.io är att skapa fler entreprenörer i Sverige. Hur många i publiken som bestämt sig för att ta klivet ut i entreprenörslivet är oklart. Harriett Lubega, egenföretagare och en av personerna bakom Panta planta tree – en organisation som planterar träd genom att panta burkar – ser tillställningen som en möjlighet för nätverkande och en generell inspirationsmöjlighet.

”Jag inspirerades mycket av de som berättade om sin uppväxt, att höra hur de har växt som människor, men också att höra Lena Apler. Det var väldigt intressant”, säger hon.

Annika Larsson Harriett Lubega.jpg

Harriett Lubega (t.h.) med kollegan Annika Larsson (t.v.)

En annan av åhörarna, Hussein Chith, står just nu inför arbetslivet efter flera års arkitektstudier.

”Jag tycker det är intressant att se vad folk kan lyckas med och se hur de kan bli förebilder för andra. Just det att komma från så lite och ändå skapa så mycket med en positiv inställning om framtiden”, säger han.

Vad har du själv för framtidstankar, kommer du starta något eget bolag?

”Det är mycket möjligt. Jag kommer från en snarlik bakgrund och har positiva tankar om framtiden. Jag ska precis börja jobba nu efter flera års studier”, säger Hussein Chith.

Hussein Chith.jpg

Hussein Chith, arkitektstudent.

Läs mer