Tung börsstart för Bambuser – aktien rasade i debuten

Bambuser
Tung börsstart för Bambuser – aktien rasade i debuten

Towe Boström

Reporter

Videotjänsten föll kraftigt i den inledande handeln.

På fredagsmorgonen gjorde det svenska techbolaget Bambuser premiär på Stockholmsbörsen.

I den inledande handeln sjönk aktien med över 30 procent. Vid 9.15-tiden på fredagmorgonen noterades aktien till 6,10 kronor vilket ska jämföras med teckningskursen på 9.20 kronor. Under förmiddagen har kursen fortsatt ner och noterades 10.30 till 5,40 kronor, en nedgång på dryga 40 procent.

När Breakit når Bambuser-chefen Hans Eriksson efter raset avslöjar han inga större känslor, och riktar fokus mot framtiden.  

Hans Eriksson säger att det hade varit roligt om aktien hade gått upp, eftersom även han är en stor aktieägare i bolaget. 

"Men jag tillsammans med många andra är med på det här på lång sikt, det avgörs inte i dag".

Han säger att fokus nu ligger på att fortsätta på Bambusers inslagna strategi och satsa på sälj och marknadsföring. 

"Vi är glada och känner oss trygga med det vi gjort så här långt". 

En av de större ägarna i Bambuser är den svenska världsstjärnan Avicii. Via ägarbolaget Ligerism kontrollerarar grundaren Måns Adler drtgy 2,2 miljoner av aktierna i Bambuser. De aktierna är nu värda drygt 10 miljoner kronor. Hela bolaget har ett börsvärde på knappt 100 miljoner kronor.

Bambuser har tagit fram en teknik för att livesända video över nätet. I samband med noteringen gör bolaget en nyemission på 24 miljoner kronor. 

"Efter att ha tagit in 24 miljoner kronor kommer vi att ha ungefär 40 miljoner i nettokassa. Vi ska inte slösa, men vi ska vara rimligt aggressiva i vår anställningstakt och ta tillvara på den möjlighet som finns. Under de senaste 6-9 månaderna har det skett en dramatisk förändring hos beslutsfattare när det gäller mobil livevideo", säger Hans Eriksson i en intervju med nyhetsbyrån Direkt på fredagsmorgonen.

Nettomsättningen sjönk under förra året från 6,8 miljoner kronor till 5,8 miljoner det brutna räkenskapsåret 2015/2016. Enligt Hans Eriksson har låg försäljningen under det andra halvåret 2016 på 7,2 miljoner kronor.

Inför noteringen uppgav Bambuser i prospektet till investerarna att bolaget ska bli kassaflödes- och resultatpositivt någon gång under 2018 på rullande tolvmånadersbasis.

"Det blir under det andra halvåret 2018. De pengar vi tar in ska ta bolaget till lönsamhet - det känner jag mig trygg med", säger Hans Eriksson i Direkt-intervjun.

Från början vände sig Bambuser mot konsumentmarknaden men nu istället fokus på företagsmarknaden. Bambuser satsar hårt på att marknadsföra sin tjänst Iris, som enkelt uttryckt är en premiumtjänst för mediebolag och andra som vill sända video live. Bland kunderna finns enligt Bambusers sajt NRK, Aftonbladet och Mittmedia.

”Vi har svängt hela bolaget 180 grader från en konsumenttjänst till en tjänst riktade till alla företag som använder sig av mobil live-video i sin verksamhet. Sedan slutet av förra året har vi två nya produkter på plats där den primära målgruppen är mediebolag runt om i världen”, sade vdn Hans Eriksson i en intervju med Breakt inför börsnoteringen.

LÄS MER: Världsstjärnan Avicii investerar när Bambuser får in 14 miljoner 

Läs fler artiklar
LÄS MER