Här är framtidens smarta kontor – och så kan det bli ditt

Här är framtidens smarta kontor – och så kan det bli ditt

Klicka på pilen för att starta filmen.

Med små medel kan startups enkelt jobba mer flexibelt och effektivt. Produkter som hjälper er på vägen har blivit både bättre och billigare. Så här fixar ni framtidens smarta arbetsplats redan i dag.

Är ni en startup som växer? Då behöver ni en arbetsplats som ger er både de bästa förutsättningarna för att springa snabbast – och skapar en god arbetsmiljö för alla era medarbetare.

Nu händer det mycket på it-fronten – och kontoren blir alltmer smarta. Här tipsar Carl-Magnus Lind, produktchef på Atea, om fem fenomen som banar väg för framtidens smarta arbetsplatser.

1. Utrustning för videokonferens

Virtuella möten sparar pengar, tid och miljö. Tekniken har länge varit tillgänglig, men många företag har avskräckts på grund av hackiga uppkopplingar och dyr utrustning. I dag ser läget annorlunda ut.

”Kombinationen av prisvärd hårdvara, smarta molntjänster och snabb uppkoppling gör det riktigt intressant”, säger Carl-Magnus Lind. ”Utrustning som inkluderar kamera och headset kan komma ner under 10 000 kronor i dag, bland annat från leverantörer som Logitech. Tillsammans med Skype for Business har ni det mesta som krävs för att komma igång.”

Att koppla in fem personer från olika delar av världen till ett konferenssamtal är med andra ord inga problem, oavsett om man ringer in via videosamtal eller från en telefon.

”Microsoft Surface Hub är ett exempel på en kul produkt om man vill samarbeta på distans – det är en interaktiv digital whiteboard, vars information delas med alla i samtalet.”

2. Smarta hybrider

Att pendla mellan kontorsliv, kundmöten och vabbande blir allt mer sömlöst. En utveckling mot ett smidigare arbetssätt är de hybrider som blir vanligare på marknaden.

”De nya datorerna som samtidigt kan användas som surfplattor är oerhört kraftfulla och flexibla”, säger Carl-Magnus Lind. ”De flesta tillverkare har i dag produkter med vikbara eller avtagbara skärmar − perfekt om du vill köra en snygg presentation på mötet. När du är på kontoret igen kan du bara koppla in datorn i en dockningsstation med USB-C för att få tillgång till extern skärm och tangentbord.”

Utvecklingen går alltså mot renare skrivbord – med USB-C kan en enda sladd erbjuda ström, nätverk och externa enheter.

3. Flexibla molntjänster

Att utforma mobila arbetssätt som präglas av flexibilitet innebär att medarbetare kan jobba effektivt var de än befinner sig.

”Unga i dag förväntar sig att kunna jobba hur, var och när de vill. En attraktiv arbetsplats kräver att man som arbetsgivare är öppen för nya sätt att jobba samtidigt som de anställda kan bilda familj. Här på Atea har vi till och med sagt att alla ska jobba hemifrån en dag i veckan för att spara på miljön. Smarta molntjänster är förstås en självklar del i det flexibla arbetssättet”, säger Carl-Magnus Lind.

4. Ergonomi i förebyggande syfte

Förr i tiden köpte man i regel ergonomiska produkter när man redan hade dragit på sig en arbetsskada. Idag finns musmattor med rullstav, höj- och sänkbara skrivbord, specialanpassade tangentbord och flexibla ställningar för skärmar.

”Nu är ergonomiska hjälpmedel tillgängliga på ett helt annat sätt, och de kostar inte längre mycket mer. Att tänka långsiktigt kring ergonomi menar jag är lika självklart som att få de anställda att träna”, säger Carl-Magnus Lind.

5. Flexibel infrastruktur

Hjärtat hos Atea är webbshoppen som erbjuder företag allt inom datorer och it-tillbehör. Men man har även egna konsulter som kan skräddarsy hela it-lösningar för snabbväxande startups.

”Om ni till exempel ska växa från 10 till 50 anställda kan vi vara behjälpliga med att sy ihop allt från hårdvara till säkerhetslösningar. Det gäller att välja produkter och tjänster som inte är för inlåsande i långa avtal. Satsa på öppna och flexibla lösningar med hög säkerhetsnivå.”

Detta är en sponsrad artikel av Atea, Sveriges största obundna leverantör av it-infrastruktur med tillhörande produkter och tjänster. Tillsammans med våra kunder utvecklar vi lösningar som nästa generation kan känna sig stolta över. Som de specialister vi är tänker vi vara med och forma ett ännu bättre Sverige.


Se mer från Atea – klicka på pilen här ovan för att starta filmen!

Sponsrade inlägg är en del av Breakits annonserbjudande. Inläggen skrivs inte av Breakits redaktion utan av kommersiella samarbetspartners. Om du har frågor kring sponsrade inlägg, hör av dig till sales@breakit.se.

Läs fler artiklar
LÄS MER