Hållbarhet, maskar och bakterier – här är de hetaste foodtech-trenderna just nu

Hållbarhet, maskar och bakterier – här är de hetaste foodtech-trenderna just nu

Mohamed Jimale, entreprenören bakom Arifarm var med på Food venture and partnering och pitchade. Foto: Jonas de Lange.

Jonas de Lange

Reporter

Vilken är den just nu hetaste trenden inom foodtech och smart mat? Vi har pratat med en rad profiler från branschen.

På torsdagen samlades över 20 av Sveriges hetaste foodtechbolag i Göteborg. På eventet "Food venture and partnering days" letade bolagen efter investerare och potentiella samarbetspartners bland jättar som Ikea och IBM.

Bland startupbolagen fanns bland annat Olsaro – ett bolag som utvecklar grödor som kan växa i jord med hög salthalt – och Phoodster, som nyligen fått in 4 miljoner kronor i riskkapital.

Under eventet passade Breakit på att fråga ut både startups och storföretag om foodtechsektorns nutid och framtid.

Mohamed Jimales, grundare av Arifarm – en investeringsplattform för somaliskt jordbruk


Vilken foodtechtrend är hetast just nu?

“Odlat kött är nog mest hajpat. Jag är inte säker på att det finns en kommersiell framtid för det.”

Vilken innovation hungrar du mest efter?

“För min del är det lättillgänglig djurmat. Det är något jag själv letar efter, särskilt i utvecklingsländer. Vi tittar på ett par saker vi hoppas kunna testa lokalt med bönder och hjälpa dem att producera djurmat.”

Oxana Kukhaneva, partner på riskkapitalbolaget Seventure


Vad är den hetaste trenden just nu?

“Vi ser både i USA och Europa att hållbarhet särskilt inom protein, är hett. Det är också kopplat till hälsoaspekten. Vi investerade i höstas i ett bolag som heter Myco technology, de arbetar med svampar som inkubator för att odla högkvalitativt protein med neutral smak. Just smaken är en stor utmaning för industrin. Konsumenterna är vana vid traditionella proteinsmaker.”

Vilka bolag här är du mest nyfiken på?

“Jag har bara sett en del av bolagen. En del av de hälsoinriktadebolagen är intressanta. Många av de är lokala nu, vilket är rätt varumärkesmässigt att börja lokalt men vi kan bidra med expertis för att hjälpa bolag att skala globalt.”

Vilken innovation ser du mest fram emot?

“Forskningen inom microbiota, organismerna och bakterierna som lever i symbios med människokroppen är väldigt intressant. Vi är bara i början av att förstå hur de påverkar vår hälsa och hur sammansättningen ser ut. Småkryp som medicin och näring är en väldigt intressant tanke.”

iqchef.jpg

Christopher Heybroek, grundare av IQ chef – en AI-baserad rekommendationsmotor för matlagning


Vad är den hetaste trenden just nu?

“Trenden vi ser är att växten har stannat av lite i de färdiga matkassarna, man börjar tröttna lite på att inte få en matkasse anpassad till dig som individ. Hälsotrenden är fortfarande stor men en trend vi tror blir stor framåt är klimatsmart mat. Att på ett enkelt sätt berätta för konsumenter hur man enkelt kan äta klimatsmart.”

Vilka av bolagen här är du mest nyfiken på?

“Man blir alltid lite inne i sig själv på ett sånt här event men jag känner bland annat Phoodster och Foodtruster sedan tidigare eftersom de är i samma bransch. Jag är egentligen nyfiken på allt och mest handlar det om att få ut uttrycket foodtech så att fler känner till det.”

Vilken innovation hungrar du mest efter?

“Jag använder redan IQ chef i min familj. Bolaget springer ur en sann historia där jag och min familj upptäckte att det inte finns något koncept som uppfyller kraven vi har. Vi har inte tid att handla hela tiden och vill inte låta någon annan bestämma vad vi ska äta. Vi vill skräddarsy det här för den enskilda konsumenten. Alla innovationer som gynnar klimatet och förbättrar folkhälsan. En del av oss här producerar hållbar mat och en del gör tekniska innovationer. Det är därför Food Tech är så häftigt och otroligt viktigt för vår allas framtid.”

seventure.jpg

Oxana Kukhaneva och Kent Juthberg i panelen.

Kenth Juthberg, Entreprenörskontakt på IBM


Vad är den hetaste trenden just nu?

“Det händer väldigt mycket kring hållbarhet. Det är den heta frågan hos alla hela tiden. Det verkar som att både små och stora företag är villiga att ta på sig ansvaret.”

Vilket bolag är du mest nyfiken på här?

“Svår fråga. Det här Ari.farm är fantastiskt intressant. Att kunna äga djur i Afrika och på det sättet bidra till ekonomisk utveckling och ta ett socialt ansvar.”

Vilken foodtechinnovation hungrar du själv mest efter?

“Jag skulle vilja prova nya typer av proteinkällor. Det låter lite konstigt men jag skulle gärna vilja prova maskar. Helst i förädlad form, annars blir det kanske lite speciellt. Jag tror att det finns jättemycket att hämta där både ekonomiskt och ur hållbarhetssynpunkt.”

Catarina Englund, hållbarhets- och innovationsansvarig på Ikea


Vad gör Ikea på ett foodtechevent?

“Vi har fyra olika kanaler med livsmedel: restaurangerna, vår bistro, Swedish food market och sedan har vi egna restauranger för våra 150.000 medarbetare. Strax under 6 procent av vår globala omsättning kommer från mat.”

Vad är den hetaste trenden just nu?

“Jag tror att hälsa och hållbarhet i kombination är jätteviktigt. Det är fler som har kommit till insikten att de här går hand i hand och jobbar med det utifrån olika strategier. Samtidigt tror jag att det svåraste är arbetet med att ändra folks beteende. När det finns hållbar mat är det otroligt viktigt att folk faktiskt lägger om sina vanor. Här kommer privata företag att spela en roll men det behövs också insatser från myndigheter, regeringar, skolor och icke-vinstdrivande organisationer.”

Läs fler artiklar
LÄS MER