Sök

Skillfinder ska bli konsulternas nya Tinder: "Kan bli hur stort som helst"

SkillFinderKonsulttjänster

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Suzanne Sparres startup Skillfinder vill matcha konsulter med uppdragsgivare.

Varje vecka presenterar vi ett nytt och oprövat bolag i vår helgserie “Veckans Break?”. Näst på tur är Suzanne Sparres nya tjänst Skillfinder - en tjänst som vill göra det lättare för konsulter och uppdragsgivare att hitta varandra.

Suzanne Sparre arbetade som konsultchef i tre år innan hon bestämde sig för att grunda tjänsten Skillfinder.se för drygt ett år sedan. Hon, liksom många andra entreprenörer, hade noterat en efterfrågan som inte tillgodosågs av marknaden. 

"Nästan alla sa samma sak. Det är svårt att få full beläggning och att nå ut till uppdragsgivare", förklarar Suzanne Sparre, som syftar på konsulterna på hennes tidigare arbetsplats.

Samtidigt såg hon samma problem åt andra hållet – och en morgon föll allt på plats. Bilden av vad hon skulle göra härnäst var kristallklar. 

"Varför hade jag inte tänkt på det här innan? Jag fick lite metaforer kring hur vi delar musik på Spotfy och hyr ut bostäder på Airbnb. Det är så nästa nya moderna affärsmodell måste se ut för säljare och köpare av konsulttjänster".

Nästa steg var att förverkliga visionen och i april förra året startade Suzanne Sparre upp Skillfinder tillsammans med delägarna Per Ek och dottern Erica Johansson. 

Skillfinder har nu varit uppe och rullat i drygt fem månader, med cirka 65 anslutna konsulter. Runt 200 konsulter finns registrerade i systemet, men alla har ännu inte slutfört hela processen, förklarar Suzanne Sparre.

Konsulttjänsterna inriktar sig bland annat mot aktörer inom HR, ekonomi, försäljning, IT,  affärsutveckling och miljö. Konsulterna betalar en medlemsavgift där deras profil sedan finns tillgänglig för bokning av uppdragsgivare. 

Suzanne Sparre poängterar att tjänsten bara är en baby i nuläget, men tror att många konsulter, tillika uppdragsgivare, kommer att lockas av konceptet. 

"Jag hade en tjej som var så trött på konsultbolag. Konkurrensen är så hård att de börjat dumpa konsulternas arvoden."

Skillfinder har inte tagit in något riskkapital, men har enligt Suzanne Sparre fått uppvaktning av investerare. Två stycken har hört av sig och visat intresse, enligt henne.

"Framöver kanske det kan bli aktuellt om det är rätt investerare".

I dagsläget får sajten in runt 5000 besök i månaden och planen är nu att fylla på med fler konsulter. 

I dagsläget utgörs intäkterna av de 395 kronorna konsulterna betalar i medlemsavgift varje månad. 

Suzanne Sparre menar att den största utmaningen framöver blir att öka antalet konsulter i takt med att de registrerade får uppdrag. 

”En annan utmaning när man är entreprenör är att stora aktörer har mycket marknadsföringspengar och stora budgetar. Som entreprenör har man en helt annat budget och plattform att starta på. Det är ganska svårt”. 

Suzanne Sparre och delägarna planerar nu för att utveckla tjänsten med fler funktioner som gör det lättare för uppdragsgivare och konsulter att hitta varandra. 

"Det är få bolag som kan visa upp 65 lediga konsulter, det är inte dåligt, men det kan bli hur stort som helst om marknaden svarar på det sätt vi önskar", säger Suzanne Sparre.

Läs mer