Göteborgsbolaget Pagero tar in 100 miljoner kronor från norska riskkapitalister

Breakit - Göteborgsbolaget Pagero tar in 100 miljoner kronor från norska riskkapitalister

Foto: press.

Jonas de Lange

Reporter

Pagero värderas till 600 miljoner när bolaget nu backas upp av det norska riskkapitalbolaget Summa.

Göteborgsföretaget Pagero har sedan tio år tillbaka utvecklat en särskild tjänst som ska koppla ihop världens alla affärssystem med varandra så att information kan flöda fritt.

“Nästan alla information finns idag digitalt någonstans. Sedan printar vi ut det analogt för att sedan knappa in det igen någon annanstans. Vi driver företag till att bli 100 procent elektroniska”, säger Bengt Nilsson, vd och partner på Pagero.

Förra året omsatte bolaget över 150 miljoner kronor. Exakt vad resultatet landar på vill inte Bengt Nilsson avslöja men han säger att det är fortsatt röda siffror. Det har det varit även tidigare år.

“Jag tror att det är lite så vad du än sysslar med inom mjukvara nu för tiden. Antingen bygger du en business lokalt och kan tjäna pengar direkt eller så bygger du i global skala. Vi har kunder som använder oss i 30 olika länder”, säger han.

Han berättar att bolaget på den nordiska marknaden har en marginal på över 30 procent. Tanken är att replikera samma marginal över hela världen. Men intäktsmodellen gör att den stora omsättningen släpar efter något.

”80 procent av våra totala intäkter är prenumerationsintäkter vilket innebär en återkommande stabil intäkt år efter år”, säger Bengt Nilsson.

Redan 2017 räknar han med att omsättningen hoppar från 150 miljoner kronor till 250 miljoner kronor. Det är en ökning med 66 procent.

“Förra året investerade vi i att etablera oss i England, Spanien, Benelux och Frankrike samtidigt som vi började arbeta lite mot den amerikanska marknaden. Det bär frukt 2017”, säger Bengt Nilsson.

Han och de tre grundarna Björn Hovstadius, Mats Ryding och Jonas Edlund har själva satsat ungefär 100 miljoner kronor på projektet sedan tidigare. Bengt Nilsson har tidigare varit med och startat den globala affärssystemsutvecklaren IFS och är även affärsängel vid sidan om. Även Mats Ryding har ett förflutet på IFS. Björn Hovstadius har jobbat 10 år på Microsoft innan millenieskiftet och har sedan dess varit med och startat en rad bolag. Även Jonas Edlund är serieentreprenör inom IT-världen.

Nu fyller bolaget på kassan med 100 miljoner kronor i externt kapital, från det norska riskkapitalbolaget Summa.

“Vi är i en stark expansionsfas just nu. Vi vill fortsätta expandera och satsa mer på både utveckling och sälj”, säger Bengt Nilsson.

Bolaget har idag 190 anställda och kunder i 60 olika länder.

I riskkapitalrundan värderas Pagero till 600 miljoner kronor, skuldfritt innan kapital.

Läs fler artiklar
LÄS MER