Sök

Fick in oljemiljardär som investerare – nu hjälper Anders Jansson andra att hitta kapital

Minesto

Minesto-grundaren Anders Jansson (mitten) och Jonas Arvidsson (t.h.), grundare av Parakey, delar med sig av sina erfarenheter. T.v: Jakob Nortoft. Foto: Jonas de Lange

Jonas de Lange

Jonas de Lange

Reporter

Preem-ägaren Mohammed Al-Amoudi har pumpat in miljoner i Anders Janssons bolag Minesto.
Nu vill han, genom bolaget Avanoa, hjälpa fler startup-entreprenörer att få in riskkapital.

På tisdagmorgonen kickade techveckan GBG Tech Week igång. Under veckan har arrangörerna samlat 26 olika event från arrangörer som Chalmers ventures, Orten.io och inte minst Breakit.

På årets första event “How to start up”, hos advokatfirman Glimstedt, var en av deltagarna på scenen Anders Jansson. Han har tidigare startat Minesto – ett bolag som tagit fram en teknik som gör det möjligt att utvinna el från tidvatten och havsströmmar via ett kraftverk som förankras på havets botten. 

Med Minesto, som är en avknoppning från Saab, fick han tidigt med Preem-ägaren och oljemiljardären Mohammed Al-Amoudi som investerare genom bolaget Midroc.

“Midroc var i skedet att de precis letade nya teknologier som var banbrytande. De kom in via Saab ventures. Det som fick med dem var synergin mellan mig och Saab”, säger han när Breakit pratar med honom efter framträdandet.

Idag är Minesto noterat på aktiehandelsplatsen First North och har ett börsvärde på över 450 miljoner kronor. 2016 klev Anders Jansson av som vd på Minesto. Midroc är fortfarande en av bolagets största ägare.

Nu har Anders Jansson en ny satsning på gång. Istället för att själv vara startupentreprenör har han varit med och startat konsultbolaget Avanoa, som ska hjälpa nya startups att få in investerare. Det nya bolaget har han dragit igång tillsammans med Elke Rosiers.

“Under den tiden jag höll på med Minesto såg jag möjligheterna som finns att kombinera det hårda och mjuka kapitalet (det vill säga både privata finansiärer och offentliga medel och bidrag reds. anm.). Har du säkrat upp ett EU-projekt på 25 miljoner kronor är det mycket lättare att få in 15 miljoner till i privat kapital än om du ska resa 40 miljoner kronor i ett svep från privata investerare”, säger Anders Jansson.

Från scenen berättade både han och den andre panelmedlemmen Jonas Arvidsson, grundare av låsbolaget Parakey, om hur tidskrävande det är att få in investerare.

“Det är som ett nytt heltidsjobb som måste göras för mig som entreprenör. Jag har redan fyra andra heltidsjobb i bolaget”, sade Jonas Arvidsson.

“Under min tid på Minesto lade jag säkert 70 procent av tiden på kapitalanskaffning. Tvingas man gå igenom investeringsrunda på investeringsrunda tar det väldigt mycket tid. Då är det bättre att tidigt ha en fullfinansierad affärsplan så man verkligen kan utveckla bolaget”, sade Anders Jansson.

Vilka av dina erfarenheter är viktigast nu när du ska hjälpa andra med deras kapitaljakten?

“Det handlar dels om att veta hur man presenterar bolaget för olika aktörer. Söker man statligt kapital vill de ofta se hur många arbetstillfällen en idé kan skapa och vad det innebär för samhället. Privata investerare vill oftare se hur mycket pengar de får tillbaka och hur snart de kommer. Men sedan handlar det också mycket om nätverket man har byggt upp under åren”, säger Anders Jansson.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln kunde det uppfattas som att Anders Jansson var ensam grundare av Avanoa. Vi har nu förtydligat att han grundat bolaget tillsammans med Elke Rosiers.

Läs mer