Sök

Skojätten Footway till börsen – fyller kassan med 130 miljoner

Footway

Daniel Mühlbach

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

E-handelsbolaget Footway går till börsen och får samtidigt in 130 miljoner kronor i nytt kapital.

”Vi har ett stort intresse från investerarna och det känns som ett bra läge just nu”, säger Footways vd och grundare Daniel Mühlbach.

1,5 år efter köpet av konkurrenten Brandos är skoförsäljaren Footway nu redo för nästa steg - börsen.

Mäklarfirman Erik Penser har anlitats som finansiell rådgivare och veckan efter midsommar listas bolaget på First North. Footway ger ut preferensaktier till ett värde av 80 miljoner kronor som kommer ge innehavarna en ränta på 8 procent per år. För två veckor sedan gjorde Footway också en nyemission till de gamla aktieägarna på 50 miljoner kronor. Totalt kommer bolagets kassa alltså öka med 130 miljoner kronor. Pengarna kommer främst gå till att bygga upp större lager för att i slutändan öka försäljningen.

”Vi har en väldigt hög efterfrågan och säljer slut på många av våra produkter i förtid. Nu kan vi ta in mer varor i början av säsongen för att inte bli slutsålda”, förklarar Daniel Mühlbach.

Han är fortfarande en av Footways största aktieägare med 13 procent av kapitalet. Riskkapitalbolaget Eequity är störst med 22 procent av aktierna följt av Industrifonden (17 procent), Northzone (14 procent) och fastighetsmiljardären Rutger Arnhult (14 procent).

”I samband med listningen av preferensaktien kommer vi att få in ytterligare runt 300 aktieägare, bland annat har Gunnar Håkansson på Cliens kapitalförvaltning och Rutger Arnhult visat intresse för att teckan en större del av emissionen”, säger Daniel Mühlbach.

Efter att ha integrerat förvärvet Brandos i somras går hela e-handelskoncernen med vinst sedan tredje kvartalet 2014. För helåret 2014 blev det dock en förlust på 39 miljoner kronor samtidigt som omsättningen hamnade på 222 miljoner kronor.

”Förlusten är relaterad till de omstruktureringskostnaderna vi tog i samband med integrationen av Brandos. När vi tog över bolaget var vi totalt 100 anställda, idag är vi 35 stycken. De besparingarna ger genomslag på resultatet nu”, säger Daniel Mühlbach.

Han räknar med att omsättningen i år hamnar på minst 280 miljoner kronor och att verksamheten gör vinst.

”Det är en försiktig omsättningsprognos. Lyckas vi med det vi hoppas på så kommer vi sälja för betydligt mer”, säger Daniel Mühlbach.

Efter att ha pratat med både investerare och banker inför den kommande noteringen är hans bild att intresset för e-handelsbolag just nu är stort.

”Reaktionerna är väldigt positiva. Det finns ju relativt få renodlade e-handelsbolag på börsen samtidigt som e-handeln växer kraftigt. Därför är det ett bra tillfälle för oss att notera bolaget”, säger Daniel Mühlbach.

Hur känns det att bli börs-vd?

”Det är inget självändamål för mig, det viktiga är att bygga upp verksamheten. Men för bolaget tror jag det kommer vara väldigt positivt med lite extra uppmärksamhet”, säger Daniel Mühlbach.

Läs mer